Returkartonglotteriet

Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. Alle som vil kan delta, og vi trekker vinnere blant privatpersoner, skoler, barnehager, idrettslag eller organisasjoner. Alt du må gjøre er å skrive navn og nummer på drikkekartongen og kildesortere den.

Kartongene leveres i den vanlige kommunale returordningen, som oftest sammen med annen papp og papir.

Vi deler ut 120 premier på 10.000 kroner og 4 premier på 100.000 kroner i året.

Slik deltar du!

Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer til den du vil skal vinne. Du kan delta med alle typer drikkekartong og uansett om de er store eller små. Kartongene med navn og nummer kildesorterer du som normalt, for de fleste er det sammen med papp og papir. Sjekk hvordan du sorterer drikkekartong i din kommune her.

Drikkekartong er emballasje for drikke og flytende matvarer. De kan inneholde for eksempel melk, drikkeyoghurt, kefir, juice, vin, bønner, hakkede tomater, sauser og puddinger. Slike kartonger brukes også til flytende vaske- og skyllemidler. Men har de inneholdt farlig avfall som spylervæske bør de kastes i restavfallet.

Du kan velge om du vil levere kartongene enkeltvis eller i kubber. Det er ikke noe krav til hvor mange kartonger som skal være i en kubbe. Alle kartonger med navn og nummer er med i trekningen av 100.000 eller 10.000 kroner.

 

På sortere.no finner du hvor du kan levere dine kartonger

illustrasjon for deltakelse
illustrasjon for trekninger

Slik trekker vi vinnere

Kartongene trekkes på 80 forskjellige steder over hele landet - fire ganger i året. Avhengig av innbyggertall, trekkes det ut mellom én og syv kartonger, til sammen rundt 180 kartonger hvert kvartal. De går videre til den nasjonale trekningen hvor det hvert kvartal trekkes 30 vinnere av 10.000 kroner og 1 vinner av 100.000 kroner.

Vinnere

Til sammen trekker vi 124 heldige vinnere i året, fordelt på hele landet. De blir kontaktet av sitt lokale renovasjonsselskap. 

 

Hvorfor et lotteri?

Returkartonglotteriet har eksistert i forskjellige former siden 1997. Formålet med et gratis lotteri er å øke motivasjonen for å kildesortere drikkekartong.

1399
illustrasjon for  kildesortering

Hva skjer med kartongene du sender til gjenvinning?

Selv om alle som kildesorterer drikkekartong ikke kan vinne Returkartonglotteriet, så er hvertfall miljøet en vinner. For kartongene gjenvinnes og blir til nytt papir. På den måten kan vi bruke ressursene flere ganger, og vi bruker bare 25 prosent energi sammenlignet med produksjon av papir fra tømmer.

Gjenvinning av drikkekartonger skjer på denne måten:

  1. Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker 
  2. Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier
  3. Papiret brukes i produksjon av nye kartonger som pizzaesker, corn-flakes, skoesker mm.

Her kan du lære mer om drikkekartong