Næringslivet har et spesielt ansvar for at emballasjen de bruker ikke belaster miljøet mer enn nødvendig. Dette ansvaret blir blant annet ivaretatt gjennom medlemskap i Grønt Punkt Norge. Det er også mulig å være kontrollmedlem, for bedrifter som ikke selv setter emballasje på markedet.
Alle virksomheter som produserer eller importerer varer over 1000 kilo emballasje i året, må være medlem av et godkjent returselskap.
Medlemmer betaler for emballasjen de selger på det norske markedet. Betalingen kalles vederlag og finansierer returordningene for emballasje, og sikrer derfor gjenvinningen.
Medlemmer i Grønt Punkt Norge er bedrifter som bruker emballasje. Det vil si vareimportører, vareprodusenter, emballasjeimportører og emballasjeprodusenter.
Kontrollmedlemmer er bedrifter og offentlige virksomheter som gjør innkjøp fra norske vareleverandører. De betaler ikke vederlag, men sikrer at det blir tatt miljøansvar for emballasjen rundt varene de kjøper inn.
Alle bedrifter som produserer eller importerer emballerte varer, er lovpålagt å ta produsentansvar for emballasjen sin. Det betyr at de må være medlem i et godkjent returselskap for emballasje og bidra til å finansiere retursystemet.
Grønt Punkt Norge forvalter produsentansvarsordningen for returselskapene Plastretur, Norsk Returkartong, Norsk Metallgjenvinning, Norsk Resy, Sirkel Glass og Treretur.
Det er Avfallsforskriften som regulerer produsentansvaret.
Utvidet produsentansvar innebærer at produsenter eller importører av produkter har ansvar for produktene sine gjennom hele livsløpet, også når det blir til avfall. Det betyr at de som har satt produktet på markedet også har ansvar for å finansiere innsamling og gjenvinning.
I Norge er det i dag produsentansvar for emballasje, elektroniske og elektriske produkter (EE), batterier, kjøretøy, bildekk og PCB-holdige isolerglassruter. Grønt Punkt Norge forvalter produsentansvarsordningen for emballasje.
Det er «Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall» som regulerer produsentansvaret for emballasje. Formålet med forskriften er blant annet å redusere miljøbelastningen emballasjen forårsaker når den brukes, redusere mengden emballasje, optimere emballasjen og sikre at brukt emballasje blir samlet inn og gjenvunnet.
I tillegg til å sørge for at bedrifter tar sitt lovpålagte produsentansvar, får alle medlemmer i Grønt Punkt Norge tilgang til nyttige verktøy og veiledning i sirkulær emballasjedesign. Vi er en god arena for kunnskapsdeling mellom bransjer og ønsker å være en møteplass for diskusjon av gjenvinnbare og sirkulære emballasjeløsninger.
Fremtidens plastemballasje er smartere, mer innovativ og bærekraftig. Derfor har Grønt Punkt Norge etablert Plastløftet, hvor målet er å øke bruk av resirkulert plast, kutte unødvendig bruk av plast og designe for gjenvinning.
Digital Plastløftet-samling. Tema og program kommer nærmere.
Påmelding kommer snart