1,6 MILLIONER: 124 vinnere har vunnet i Returkartonglotteriet i 2022. FOTO: Grønt Punkt Norge

Returkartonglotteriet: – To kommuner skiller seg ut

124 vinnere har i 2021 fått til sammen 1,6 millioner kroner gjennom Returkartonglotteriet. Vinnerne er fra hele landet, men to kommuner skiller seg ut med rekordmange vinnere.

Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut 120 pengepremier på 10.000 og 4 premier på 100.000 kroner i Returkartonglotteriet. Alt du må gjøre for å ha vinnersjanse er å kildesortere drikkekartongen din med navn og telefonnummer.

– Å dele ut en belønning til noen som er flinke til å kildesortere er utrolig hyggelig. I år håper vi også på deltakerrekord med nye lotteriregler, sier lotteriansvarlig Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge.

I 2022 blir det nemlig mulig å vinne toppremien på 100.000 kroner med enkeltkartonger i tillegg til kubber. Tidligere har det kun vært kubber med seks kartonger stappet i en sjuende, som var med i trekningen av de fire hovedpremiene.

Nordland-kommune i toppen

For lotteriåret 2021 er det to kommune som skiller seg ut i vinnertoppen. I Narvik kommune i Nordland har det blitt delt ut premier til totalt fire heldige vinnere. Det gjør dem best i landet på Returkartonglotteriet etter bykommunen Oslo, som ligger på vinnertoppen med seks vinnere. På tredjeplass kommer Asker med tre vinnere.

– Hvor lett er det egentlig å vinne i returkartonglotteriet?

– Du vinner i hvert fall ikke hvis du ikke deltar. Vinnersjansene er som ved de fleste lotterier små, men det er helt gratis å bli med og veldig enkelt. Alt du må gjøre er å skylle og brette drikkekartongen, før du skriver navn og telefonnummer på personen, barnehagen eller idrettslaget du vil skal vinne, sier Moen.

Han legger også til at selv om du ikke vinner pengepremien, så vinner miljøet når du sørger for at kartongen blir resirkulert.

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Bakgrunnen for lotteriet er derfor å øke motivasjonen til å kildesortere.

Kvinnene dominerer lotteriet

I lotteriåret 2021 er det tydelig at det er flest kvinner som skriver navn og nummer på kartongen. Av 124 vinnere er 74 kvinner og 40 menn. I tillegg til to barnehager, en skole, to organisasjoner, to familier og et barn.

– Den typiske lotterideltakeren er nok godt voksne kvinner som forteller de har skylt og brettet siden lotteriet startet i 1997. De er selvfølgelig verdige vinnere, men vi vil gjerne at flere barnehager, skoler, idrettslag og andre organisasjoner deltar. Det trenger ikke bare være enkeltpersoner man skriver navn og nummer til, sier Gunnar Moen.

Oslo og Narvik på topp

I 2021 var det fylkene Viken (25), Innlandet (20) og Vestland (13) som sørget for flest vinnere. Kommunene som toppet vinnerlisten var Oslo (6) og Narvik (4).

Dette er Returkartonglotteriet

  • Lotteriet har eksistert siden 1997, og driftes av Grønt Punkt Norge på vegne av Norsk Returkartong.
  • Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer på kubben eller enkeltkartongen.
  • Du kan delta med alle typer drikkekartong i alle størrelser. Også kartongene som tåler væske og inneholder bønner, knuste tomater, sauser, puddinger og til og med vaskemidler kan delta.
  • Kartongene med navn og nummer kildesorterer du som normalt, for de fleste er det sammen med papp og papir. Sjekk www.sortere.no hvis du er i tvil i din kommune.
  • Fire ganger i året trekkes vinnere.
  • Kartongene trekkes først lokalt på 80 forskjellige steder over hele landet. Avhengig av innbyggertall, trekkes det ut mellom én og syv kartonger, til sammen rundt 180 kartonger hvert kvartal.
  • De lokale vinnerne går videre til en nasjonal trekning hvor det trekkes 30 vinnere av 10.000 kroner og 1 vinner av 100.000 kroner.
  • Totalt er det 124 vinnere i Returkartonglotteriet hvert år

Vinnerfakta

De fire toppremiene på 100.000 kroner gikk til en kvinne i Hareid, en kvinne i Hadsel, en kvinne i Sandnes og en mann i Lillesand.

Totalt ble det delt ut premier til 2 barnehager (Grue, Våler), 1 skole (Trøndelag), 1 behandlingshjem (Innlandet), 1 svømmeklubb (Innlandet), 2 familier, 1 gutt, 74 kvinner og 40 menn.

Her er hele lista over vinnerne: (antall vinnere i parentes)

Viken (25): Asker (3), Ullensaker (2), Enebakk (2), Jevnaker (2), Fredrikstad (2), Bærum, Eidsvoll, Fetsund, Follo, Hol, Indre Østfold kommune, Nannestad, Nesodden, Nordre Follo, Rakkestad, Råde, Sarpsborg, Vestby, Øvre Eiker

Innlandet (20): Gjøvik (2), Stor-Elvdal (2), Elverum, Grue, Hamar, Kongsvinger, Nord-Fron, Nordre Land, Rendalen, Ringebu kommune, Ringsaker, Sel, Stange, Sør-Odal, Vågå, Våler, Østre Toten, Øyer

Vestland (13): Gloppen (2), Kinn (2), Sunnfjord (2), Alver, Luster, Os, Solund, Stad, Sveio

Trøndelag (12): Levanger (2), Midtre Gauldal (2), Trondheim (2), Inderøy, Indre Fosen,
Melhus, Nærøysund, Røyrvik, Steinkjer

Troms og Finnmark (10): Alta (2), Harstad (2), Tromsø (2), Hammerfest, Kvænangen, Nordreisa, Tjeldsund

Agder (9): Birkenes, Farsund, Kristiansand, Lillesand, Lindesnes, Lyngdal, Risør, Vegårshei, Vennesla

Møre og Romsdal (8): Herøy (2), Ørsta, Gjemnes, Hareid, Kristiansund, Molde, Ålesund

Nordland (7): Narvik (4), Hadsel, Vefsn, Vågan

Rogaland (7): Eigersund (2), Haugesund, Klepp, Sandnes, Sauda, Stavanger

Vestfold og Telemark (7): Bamble, Grenland, Horten, Kviteseid, Larvik, Sandefjord, Tinn

Oslo (6)


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje