Nå fjernes plastsugerøret

Nå fjernes plastsugerøret

Små kartonger med juice og saft er populært for både små og store. Nå må Tine, Coca Cola og Ringnes bytte ut millioner plastsugerør med papp.

3. juli ble det nye europeiske engangsplast-direktivet innført, og med det ble en rekke engangs plastprodukter forbudt. Bomullspinner, bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner til drikkevarer, ballongpinner og matbeholdere eller drikkebeger av EPS (Isopor), vil etter hvert som lagrene tømmes bli erstattet av andre alternativer.

Direktivet fører til at flere produsenter har funnet nye plastfrie alternativer til produktene som må fjernes. Grønt Punkt Norge har allerede skrevet at 110 millioner plastskjeer må byttes ut, og det samme skjer med sugerørene.

For produsenter som Tine, Ringnes og Coca Cola som står bak drikkekartongene med saft juice, eller sjokolademelk, innebærer forbudet innføring av sugerør i papp.

Håper forbruker er positiv til endring

– Selve sugerøret til Solrik er byttet ut med pappsugerør. Vi jobber fortsatt med å finne en løsning på selve plastlommen sugerørene ligger i, fordi det ikke fungerer optimalt med papirlomme som limes på kartongen, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes AS.

Hvert år selges det 2,5 millioner Solrik. Hvordan forbruker vil reagere på det nye sugerøret er drikkevareprodusenten litt spent på.

– Vi har gått mange runder for å finne det sugerøret med de beste egenskapene. Vi er forberedt på at noen forbrukere sikkert kommer til å savne plastsugerøret, men vi håper og tror at de fleste, som oss selv, veier bærekraft tyngre og at endringen blir mottatt positivt. Forhåpentligvis blir forbrukerne fort vant til de nye sugerørene, sier Bruusgaard.

Bare ved å bytte sugerør har selskapet redusert mengden plast med ett tonn. Solrik med nye sugerør kommer i butikken i slutten av august, når de allerede produserte plastsugerørene er brukt opp.

SugerørFØRSTE VERSJON: Slik ser det første sugerøret til Solrik ut. Foto: Ringnes AS

 

3,5 millioner sugerør

Kuli har vært mange barns favoritt siden den ble lansert i 1997 og hvert år selger Coca Cola Norge rundt 3,5 millioner kartonger med saftdrikke. 

Nå byttes samtlige plastsugerør ut med papir. 

 

Bytter ut 12 millioner sugerør

Tine har allerede fjernet 80 millioner plastskjeer i forbindelse med EU-direktivet. Når de også bytter ut 12 millioner sugerør på kartongene med juice og sjokolademelk, kutter de til sammen 130 tonn plast.


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje