BAMA Packaging vinner pris med ny miljøsmart emballasje

BAMA Packaging vinner pris med ny miljøsmart emballasje

Med den nye emballasjen til blåbær sikret Bama Packaging seg ScanStar-pris for emballasje i Skandinavia.

Bama har kommet med en ny kartong for blåbær som resirkuleres med papp og papir, og som allerede er å finne i butikkene. Sterk satsing på innovasjon, samt kontinuerlig arbeid i tett samarbeid med kundene for å redusere plastbruk, har gitt resultater.


– Utviklingen av miljøriktige emballasjeløsninger går raskt, noe vi er svært glade for. Vi er stolte av å motta ScanStar-prisen og kommer til å fortsette det viktige arbeidet med bærekraft og plastreduksjon, sier Øyvind Briså, konserndirektør i Bama og styreleder i Bama Packaging.

 

Nesten halvering av CO2-utslipp


Grønt Punkt Norge heier på helhetlig tenkning, og ser at stadig flere produsenter nå gjør bevisste endringer for å sørge for at emballasjen de setter på markedet egner seg for gjenvinning. Den nye blåbærkartongen bidrar til å redusere plastbruken med nesten 170 tonn i året. I tillegg reduseres den totale emballasjebruken med 30 prosent, det har Bama beregnet gir en nedgang i CO2-utslipp på hele 48 prosent.


– Formen på pakningen gjør at Bama også kan øke fyllingsgraden på bilene, samtidig som den inneholder samme mengde bær som plastbegrene, forteller Briså.
Et volum på 2000 tonn med blåbær importert fra Marokko, vil redusere transportbehovet til Norge med 57 vogntog.

– Dette er et godt eksempel på utvikling i riktig retning i emballasjemarkedet. Den nye blåbæremballasjen bruker større andel fornybar råvare og mindre plast. I tillegg blir selve transporten mer effektiv på grunn av volum og vekt. Både forbruker og bransjen legger merke til disse grepene, og vi kommer nok til å se mange eksempler på tilsvarende utvikling fremover, sier Lars Brede Johansen, utviklingssjef i Grønt Punkt Norge.


I et bærekraftperspektiv er det viktig å bruke så lite emballasje som mulig, men så mye som nødvendig. Frukt og grønt må emballeres for å hindre uttørking og matsvinn.


«ScanStar» er en emballasjekonkurranse som arrangeres i regi av Scandinavian Packaging Association (SPA), med deltakere fra Danmark, Finland, Norge og Sverige. Arrangementet går på rundgang i de nordiske landene, og i år er det Emballasjeforeningen som arrangerer. Prisen vil bli utdelt 14.november 2019, under emballasjedagene i Sandefjord. Vinnere av ScanStar har rett til å delta i «WorldStar» som er en verdensomspennende konkurranse. BAMA Packaging håper å gjøre det godt også der.


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje