#5forhvalen - rydd verdens hav på farta

#5forhvalen - rydd verdens hav på farta

Du har sikkert hørt at fem om dagen er bra for deg. Men visste du at det også er bra for miljøet?

Forsøpling av hav og natur er et stort miljøproblem. Havner det på bakken, så havner det i havet. Men plukker hver femte nordmann litt søppel fra bakken hver dag, for eksempel 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn* søppel fra naturen -Hver eneste dag! Vi kaller det 5 for hvalen.

Vinteren 2017 ble en død hval funnet utenfor kysten av Sotra. Hvalen hadde 30 plastposer, og plastemballasje fra is og matprodukter i magen. Den ble dermed et symbol på måten vi forbruker og forsøpler på.

Marin forsøpling er et av verdens raskest voksende miljøproblem. Hver dag havner to tonn søppel på bakken, bare i Oslo. 80 prosent av søppelet i havet kommer fra land. Havner søppel på bakken, så vil det etterhvert havne i havet - hvis ikke noen plukker det opp da.

  • Det er særlig produkter som vi bruker når vi er på farta som forsøpler, som takeaway-kopper, sigarettstumper og sjokoladepapir, føres med vær, vind, avløp og elver til havet, sier prosjektleder for #5forhvalen, Marianne Heggenhougen.

Samtidig er det nettopp når vi er på farten at vi kan bidra til å løse problemet.

Å plukke søppel er det enkleste du kan gjøre for å hindre forsøpling av havet. Og ikke bare er det enkelt – det føles fantastisk å bidra! #5forhvalen begynte 23. august.

 

Slik rydder du (litt) verdens hav på farta:

1: Plukk 5 søppelting, hvor som helst når som helst! (ispapir, takeaway-kopp etc).

2: Ta et bilde av det, f.eks. av at du plukker søppel, av søpla du har plukket, eller naturen som du er med på å redde.

3: Fra 23. august: Del bildet på Instagram og andre sosiale kanaler med hashtaggen #5forhvalen.

4: Utfordre en venn (eller fem) til å gjøre det samme.

Sjekk gjerne ut kampanjesiden vår: www.5forhvalen.no.

 

*35 tonn - hvor kommer dette tallet fra? Vi har tatt utgangspunkt i fem typiske ting vi finner på gata:

En take-away kaffekopp, en snusboks, et ispapir, et sjokoladepapir, et sugerør. Disse veier til sammen 35 g. 1 av 5 nordmenn vil være 1 million mennesker.

Om 1 mill. mennesker plukker 35 gram søppel hver dag, vil de til sammen plukke 35.000 kg som er 35 tonn.

 

For hvalen- og andre fugler, fisker og dyr som dør av forsøplingen vår

Tusenvis av fugler, fisk og andre dyr dør av forsøpling hvert år. Noen sulter ihjel pga. plast i fordøyelsessystemet, andre får en langsom og pinefull død fordi de setter seg fast i plasten. Bare i Osloområdet er det flere tilfeller av fugler og dyr som er døde av forsøpling hittil i år.

LOOP, en non-profit miljøstiftelse for kildesortering og gjenvinning, har tatt initiativ til kampanjen. Ta gjerne kontakt med prosjektleder og ildsjel for #5forhvalen for å få vite mer:

Marianne Heggenhougen, Mob: 98438093

LOOP | Sortere.no | LOOP Miljøskole


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.