Anbefalt minste størrelse på piktogrammet på emballasje er 10 mm. På særlig liten emballasje vil høyden på piktogrammet unntaksvis kunne reduseres (minimum 6 mm).
Piktogrammet trykkes fortrinnsvis i sort, men hvitt kan benyttes, hvis dette gir bedre kontrast.
Komposterbar plastemballasje kan ikke resirkuleres med annen plast. I dag kan den heller ikke sorteres som matavfall/bioavfall, fordi behandlingen av dette varierer over hele landet og de fleste norske kommuner ønsker ikke nedbrytbar bioplast.
Emballasjen merkes med restavfallspiktogram og tekst:
Sorteres som restavfall
All emballasje bør optimaliseres for gjenvinning ved bruk av mest mulig monomaterialer. Klare grenseverdier for når en emballasje kan merkes som plast og når den bør gå i restavfall tas inn i videreutvikling av emballasjekalkulatoren og vi ber medlemmene bruke egen, gode vurderingsevne og følgende retningslinjer:
Poser, filmer og blisteremballasje som er satt sammen av forskjellige materialer (plast/papir eller plast/aluminium/metallisert plast) hvor plast er det dominerende materialet er meget vanskelig å resirkulere med dagens teknologi. For å kunne merkes med plastpiktogram må barrieren av aluminium/metallisert plast være under 5 µm, og ikke på emballasjens ytterside.
For alle andre kombinasjonsfolier hvor plast er hovedmateriale:
Emballasjen merkes med restavfallspiktogram og tekst:
Sorteres som restavfall
For alle emballasjer hvor kraftpapir (ikke kartong eller papp) er hovedmateriale:
Emballasje av kraftpapir tilført andre materialer (plast, aluminium el.) uavhengig av mengde eller tykkelse, hvor dette ikke intuitivt skilles ved sortering, er uønsket inn i kommunenes papirstrøm.
Papiremballasjen merkes med restavfallspiktogram og tekst:
Sorteres som restavfall
Anbefalt minste størrelse:
Anbefalt forklarende tekst:
Hvitt kan benyttes, hvis dette gir bedre kontrast: