PP--sekker (vevde sekker)

PP-sekk er en sterk og praktisk emballasje som blant annet brukes som fôrsekker i oppdrettsnæringen og som gjødsel- og såkornsekker i landbruket. PP-sekken brukes også til import av næringsmidler, bergverksvirksomhet, prosessindustri og anleggsvirksomhet.

Det brukes årlig mellom 6 000 og 7 000 tonn PP-sekk i Norge, hvorav over 2 500 tonn fra fiskeri- og oppdrettsnæringen, ca 2 500 tonn fra industri og handel, og over 1000 tonn fra landbruket.

Info til bedrifter

PP-sekk er en stor, hvit vevd sekk som er enkel å sortere ut fra annen plast. Den veier også mye i forhold til andre plasttyper, og er derfor lønnsom å få ut av restavfallet.

Gjør alltid kildesorteringen så enkelt som mulig:

  1. Sorter ut PP-sekker for seg
  2. Sørg for at de er tomme for jord, sand og annen forurensning (vrenges og ristes)
  3. Inner- og yttersekk trenger ikke å skilles
  4. Legg gjerne flere PP-sekker oppi en annen.
  5. Forespør alltid flere innsamlere for ulike pristilbud, om innsamlingsmetode, utstyr osv

Se: PP-sekk brosjyre 

Her kan du levere plastemballasje fra næringslivet

illustrasjon for innsamlere

For innsamlere

PP-sekk skal tas imot gratis når den leveres ferdig sortert. PP-sekk er enkel å skille fra annen plast og grei å separere selv med anleggsmaskin. Sekken bør vrenges og ristes for rester. En grei ordning er å legge flere PP-sekker oppi en annen PP-sekk. En sekk på 1 m3 veier gjerne 1-2 kg.

Leveringsvilkår og priser avtales med den enkelte gjenvinner. Grønt Punkt betaler en godtgjørelse til innsamler pr tonn PP-sekk levert materialgjenvinner.

Hvordan gjenkjennes PP-sekken?

  • Oftest en stor hvit sekk (normalt en m3)
  • Plasten er tydelig vevet av mange tynne tråder
  • Lukter svovel ved ”svi-testen” (tenne på og raskt blåse ut)
  • Finnes også som presenning og annen ”flak-plast”. Ikke alle disse produktene er med i GPNs ordning, men kan stort sett gjenvinnes på lik måte.

Gjenvinning

PP-sekken er en enkel plasttype å materialgjenvinne. Etter at råvaren er samlet inn, sortert og presset sendes den til materialgjenvinning.

Vel framme hos gjenvinner blir PP-sekken, kvernet, vasket og tørket før det lages regranulat.

PP-granulat brukes til nye produkter, som: møbler, verktøykasser, kildesorteringsbokser, blomsterpotter, fluesmekkere, avstandsstag til anleggsbransjen, gulvplater og mye mer.