EPS (ekspandert polysteren)

EPS er en meget volumiøs og lettemballasje som består av ca 98% luft. EPS brukes som formstøpt transportbeskyttelse for elektronikk produkter og møbler, og det brukes til å lage fiskekasser for isolert og lett transport i alle ledd av fiskeforedlingen.

Årlig går mellom 8 000 og 9 000 tonn EPS-emballasje ut på markedet i Norge. Om lag halvparten av disse tonnene er fiskekasser til fiskeindustrien. Resten er stort sett emballasje til brune- og hvitevarer fra El-butikker, og møbelemballasje.

EPS benyttes også i stor grad som isolasjon i bygg og anleggsbransjen, og i den senere tiden også som grunnmurselementer. Disse inngår ikke i GPNs retursystem da det ikke er emballasje.

For bedrifter

På grunn av sitt store volum og lave vekt er det en stor fordel å sortere ut EPS ("Isopor") og dermed redusere antall tømminger av restavfallet gjennom året. Hver m3 som sorteres gir et unødvendig m3 mindre restavfall.

EPS kjennetegnes ved at den er hvit, formstøpt og tørr å ta på. Den knekker lett om man vrir på emballasjen.

Gjør alltid kildesorteringen så enkelt som mulig:

  1. Sett opp egnede sekkestativer for EPS der varene pakkes ut og merk disse tydelig med klistremerke for EPS.
  2. På grunn av volumet bør det benyttes sekker på 400 til 800 liter.
  3. Forespør alltid flere innsamlere for ulike pristilbud, om innsamlingsmetode, utstyr osv

Se: EPS brosjyre

Her kan du levere plastemballasje fra næringslivet

For innsamlere

EPS skal tas imot gratis når den leveres ferdig sortert. Det viktigste for å sikre innsamlingen av EPS er å velge riktig utstyr for den enkelte kunde.

  • Har kunden lite EPS bør sekkestativ benyttes og hentefrekvens bør avpasses volum
  • Har kunden mye EPS bør en container benyttes
  • Har kunden store mengder EPS bør det vurderes å benytte en komprimator som settes på stedet

Innsamlet EPS må komprimeres før videre transport. EPS veier ca 20 kg/m3 ukomprimert, og ukomprimert EPS på et vogntog gir en last på ca 1,5 tonn. Komprimert EPS lar deg laste ca 20 tonn pr vogntog. Men leveringsvilkår og priser avtales med den enkelte gjenvinner. Grønt Punkt betaler en godtgjørelse til innsamler pr tonn folie levert.

Gjenvinning

EPS egner seg godt til mateialgjenvinning. Etter at EPS emballasjen er blitt utsortert hos avfallsbesitter, finsortert og komprimert hos innsamler, transporteres den til gjenvinning. I dag skjer dette enten i Norge hos Lunde Resirkulering i Sandnes, eller hos gjenvinnere i utlandet.

Regranulert EPS (og PS) blir brukt til produksjon av blant annet kabelplater, plastprofiler, deksler, CD-cover, skosåler, kleshengere, plantebrett, innholdet av saccosekker m.m.

illustrasjon for regranulert eps

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.