logo
  • Medlemskap
    • Om medlemskap
    • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
    • Rapportering, regler og vederlag
    • Medlemssupport
    • Medlemsøk
    • Vederlagssatser
      Medlem
  • Emballasjedesign
    • Om emballasjedesign
    • Emballasjemerking
    • Lag sirkulær emballasje
    • Design for kildesortering
    • Plastløftet
    • Gjenvinningskalkulator
  • Resirkulering
    • Om resirkulering
    • Returkartonglotteriet
    • Hva skjer med det vi kildesorterer?
      • Drikkekartong
      • Emballasjekartong
      • Plastemballasje
      • Metallemballasje
      • Glassemballasje
      • Bølgepapp
    • Fakta og tall
  • Innsamling
    • Om innsamling
    • Kommuner og IKS
    • Næringsliv
    • Landbruksplast
    • Bransjekart
  • Om oss
    • Om Grønt Punkt Norge
    • Kontakt oss
    • Våre ansatte
    • Eiere og styret
    • Presse og media
    • Ofte stilte spørsmål
  • Aktuelt
Søk
Min side
logo
Forside · Aktuelt· Nyheter· Plukkanalyser av 140 leveranser kartongemballasje
Aktuelt
Nyhetsbrev Kommuner/IKS
19. jun. 2019

Plukkanalyser av 140 leveranser kartongemballasje

fiskeby_plukkanalyse7.jpg
FISKEBY BOARDS: 17 norske kommuner og IKS leverer kartongemballasje til Fiskeby Boards.

For å undersøke kvaliteten til kartongemballasjen som leveres til Fiskeby Boards i Sverige, har Grønt Punkt Norge siden mai 2018 fått gjennomført boreprøver av samtlige leveranser.

Det er 17 norske leverandører av drikkekartong til den svenske fabrikken Fiskeby i Norrköping. Elleve leverer rensortert drikkekartong, mens seks leverer blandet drikke- og emballasjekartong. Grønt Punkt Norge har hatt avtale for gjenvinning av kartongemballasje med Fiskeby Boards siden 2008.

Varierende kvalitet

Siden vi startet opp med prøvetaking for et drøyt år siden, har det blitt gjennomført analyser av mer enn 140 leveranser. Resultatet viser at det er variasjon i renhet på ballene som leveres.

Slik gjennomføres prøvene

Prøvene gjennomføres på to tilfeldige baller per leveranse. I løpet av ett år er det i snitt 120 leveranser fra Norge.

Her kan du se hvordan prøvene gjennomføres: 

Vekt med prøver

VEIES: Prøven tørkes og veies for å måle fuktandel. En del fukt er imidlertid naturlig i kartong.

Ferdige prøver

SORTERES: Deretter sorteres hver bit i ulike kategorier: drikkekartong, emballasjekartong, bølgepapp, papir og øvrig materialer.

Et viktig hjelpemiddel

Analysene fra de enkelte prøvene bruker Grønt Punkt Norge til dialog angående tiltak eller bistand til den enkelte kommune eller IKS, og til beregningen av det økonomiske oppgjøret.

– Det er viktig å ha kontroll på hva vi sender til materialgjenvinning hos Fiskeby. Boreprøvene blir et godt og viktig hjelpemiddel så det kan iverksettes tiltak eller bistand der det er nødvendig, sier kvalitetssjef Petter Aaby Vebenstad i Grønt Punkt Norge.

Ønsker du mer av dette? 👋

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

Flere artikler

felles1.jpg
Nyhet Medlemmer 15. feb. 2023
BAMA, Backe, TINE og Nortura vinner årets Plastløftepriser
ntb_17955596.jpg
Nyhet Medlemmer 09. feb. 2023
De nominerte til Plastløfteprisene
1.jpg
Nyhet Medlemmer 30. jan. 2023
Utdeling av Plastløfteprisene 2022
plastcup-crop2.jpg
Nyhet 25. jan. 2023
Vant Plastcupen med kildesortering i alle ledd
1-plass-midtbygda-skole-lekeborg.jpg
Nyhet 03. jan. 2023
Imponerende innsats fra elevene i Aksjon gjenvinning
ntb_17950729.jpg
Nyhet 22. des. 2022
Ikke kast denne i plastinnsamlingen
ntb_17950722.jpg
Nyhet 19. des. 2022
Hvor flink er du til dette i jula?
collage.jpg
Nyhet Medlemmer 13. des. 2022
10 punkter i EUs forslag til nye emballasjekrav
ntb_17948753.jpeg
Grønt Punkt Norge 01. des. 2022
Slik bør butikker forberede seg til nye krav om kildesortering av plastemballasje
Kontakt oss
Kontaktinfo

22 12 15 00
post@grontpunkt.no

Besøksadresse

Karenslyst allé 9a
0212 Oslo

Postadresse

Grønt Punkt Norge
Postboks 91 Skøyen
0212 Oslo

Organisasjonsnummer

977 075 521

Sosiale medier

Facebook
Instagram
Youtube
Linkedln
Twitter

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

English version

Personvern og cookies
NO / EN
Til toppen av siden Til toppen