logo
  • Medlemskap
    • Om medlemskap
    • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
    • Rapportering, regler og vederlag
    • Medlemssupport
    • Medlemsøk
    • Vederlagssatser
      Medlem
  • Emballasjedesign
    • Om emballasjedesign
    • Emballasjemerking
    • Lag sirkulær emballasje
    • Design for kildesortering
    • Plastløftet
    • Gjenvinningskalkulator
  • Resirkulering
    • Om resirkulering
    • Returkartonglotteriet
    • Hva skjer med det vi kildesorterer?
      • Drikkekartong
      • Emballasjekartong
      • Plastemballasje
      • Metallemballasje
      • Glassemballasje
      • Bølgepapp
    • Fakta og tall
  • Innsamling
    • Om innsamling
    • Kommuner og IKS
    • Næringsliv
    • Landbruksplast
    • Bransjekart
  • Om oss
    • Om Grønt Punkt Norge
    • Kontakt oss
    • Våre ansatte
    • Eiere og styret
    • Presse og media
    • Ofte stilte spørsmål
  • Aktuelt
Søk
Min side
logo
Forside · Aktuelt· Nyheter· Plastløftet: Holdbarhet og emballasje
Aktuelt
Nyhet Medlemmer
05. nov. 2024
Foodtrade
HOLDBARHETSPRISEN: Zakaria Ajjaji og Manuel Lozano i FoodTrade vant Holdbarhetsprisen for 2023. Her sammen med Anne-Grete Haugen i Matvett. FOTO: Grønt Punkt Norge

Plastløftet: Holdbarhet og emballasje

På Plastløftet-samlingen 27. november skal det handle om holdbarhet.

Økt bruk av resirkulert plast, unngå unødvendig bruk av plast og design for gjenvinning er de tre grunnpilarene i Plastløftet. I samarbeid med Matvett, ønsker Grønt Punkt Norge nå å synliggjøre at de tre løftene ikke skal gå på bekostning av produktet på innsiden av emballasjen.

På årets siste Plastløftet-samling – 27. november kl.13.30 - 15.00 - er tema derfor Holdbarhet og emballasje.

Vi håper å se deg ved Sjølyst Møtesenter - meld deg på her!

Ønsker du å delta digitalt? Meld deg på her!

Programmet

Til Sjølyst Møtesenter kommer Marit Kvalvåg Pettersen fra Nofima, som vil dele innsikt om hvordan faktorer som bruk av resirkulert plast og design for gjenvinning påvirker holdbarheten til matvarer. Hun vil også snakke om hvordan det nye EU-regelverket kan forme fremtidens emballasje.

Anne-Grete Haugen fra Matvett presenterer en helt ny undersøkelse om bransjens og forbrukernes holdning til plastemballasjens funksjon med hensyn til holdbarhet.

Til slutt blir det panelsamtale med refleksjoner rundt fremtidige emballasjeløsninger som fremmer holdbarhet og bærekraft.

Matsvinn

Bakgrunnen for at holdbarhet nå i større grad skal inkluderes i Plastløftet, er den globale miljøutfordringen vi står overfor når det kommer til matsvinn.

- Bare i Norge kaster vi over 450 000 tonn mat som burde vært spist. Derfor jobber vi aktivt med å minske matkastingen på alle områder, sier daglig leder Anne-Grete Haugen i Matvett.

For selv om vi kaster altfor mye mat i Norge, kunne det vært enda verre.

– Dagens emballasjen er med på å sikre og forlenge holdbarheten til veldig mange produkter. Forbrukere oppgir at forlenget holdbarhet er viktig for at de skal kaste mindre mat og derfor oppfordrer vi alle produsenter til å finne løsninger som sikrer matvaren hele veien fra produksjon, via transport og hjem til forbruker, sier Haugen.

I 2022 ble Holdbarhetsprisen delt ut for første gang, og i 2025 vil dette bli en fast del av Plastløftet.

Økte krav til gjenvinnbarhet

Med stadig økte krav til emballasjens sammensetning, økt bruk av monomaterialer og resirkulert innhold, ønsker Grønt Punkt Norge og Matvett å sikre at emballasjeutviklingen ikke fører til at stadig mer materialgjenvinnbar emballasje går på bekostning av produktene.

– Vi er veldig positive til kravene til økt gjenvinnbarhet. Samtidig er det viktig at det utvikles gjenvinnbar emballasje, som ikke kan føre til økt matsvinn, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

For det er ofte barrierer og sammensatte laminater som fortsatt er fasiten når god holdbarhet skal prioriteres, noe som sjelden fører til god gjenvinnbarhet.

– Ved å inkludere holdbarhet i Plastløftet, utfordrer vi medlemmer til å finne de beste løsningene som både kan bidra til mindre matsvinn og økt gjenvinning, sier Røine.

Ønsker du mer av dette? 👋

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

Kontakt oss
Kontaktinfo

22 12 15 00
post@grontpunkt.no

Besøksadresse

Karenslyst allé 9a
0212 Oslo

Postadresse

Grønt Punkt Norge
Postboks 91 Skøyen
0212 Oslo

Organisasjonsnummer

977 075 521

Sosiale medier

Facebook
Instagram
Youtube
Linkedln
Twitter

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

English version

Personvern og cookies
NO / EN
Til toppen av siden Til toppen