logo
  • Medlemskap
    • Om medlemskap
    • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
    • Rapportering, regler og vederlag
    • Medlemssupport
    • Medlemsøk
    • Vederlagssatser
      Medlem
  • Emballasjedesign
    • Om emballasjedesign
    • Emballasjemerking
    • Lag sirkulær emballasje
    • Design for kildesortering
    • Plastløftet
    • Gjenvinningskalkulator
  • Resirkulering
    • Om resirkulering
    • Returkartonglotteriet
    • Hva skjer med det vi kildesorterer?
      • Drikkekartong
      • Emballasjekartong
      • Plastemballasje
      • Metallemballasje
      • Glassemballasje
      • Bølgepapp
    • Fakta og tall
  • Innsamling
    • Om innsamling
    • Kommuner og IKS
    • Næringsliv
    • Landbruksplast
    • Bransjekart
  • Om oss
    • Om Grønt Punkt Norge
    • Kontakt oss
    • Våre ansatte
    • Eiere og styret
    • Presse og media
    • Ofte stilte spørsmål
  • Aktuelt
Søk
Min side
logo
Forside · Aktuelt· Nyheter· Ikke fyr feil i sprengkulda
Aktuelt
Grønt Punkt Norge
19. jan. 2016

Ikke fyr feil i sprengkulda

wruqmtvnxf61phsv0nv4.jpg

Sponplater, ukeblader, drikkekartonger og våt ved er bare noen eksempler på hva enkelte prøver å brenne i sin egen stue. Resultatet er røyk og sot, ødelagte ovner og piper, skadelig svevestøv og i verste fall pipebrann.

34 millioner drikkekartonger ender hvert år opp som fyring hjemme i folks ovner og peiser. Det er forurensende, helseskadelig og en enorm sløsing med ressurser.  

Vi er inne i en av årets tradisjonelt kaldeste perioder, med temperaturer helt nede på minus 20-tallet flere steder i landet. Samtidig viser ny statistikk fra Grønt Punkt Norge at fem prosent av drikkekartongene vi bruker ender opp i peis og ovn hjemme. Det utgjør om lag 34 millioner drikkekartonger hvert eneste år.

– Dette er et enormt sløseri med gjenvinnbare ressurser og helt unødvendig når vi har så gode returordninger på drikkekartong og annen kartongemballasje. Det er også en lang rekke miljø-, helse- og sikkerhetsgrunner til at kartong ikke skal brennes hjemme, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Mann vætet veden i vannbøtte

Når gradestokken kryper nedover er det nesten ingen grenser for hva enkelte oppfinnsomme og frosne sjeler legger i peis og ovn. Det rapporteres om brenning av oppussingsrester, gavepapir, plastlaminat, kryssfinér og annet avfall. Som leder for Norsk Varme har Merethe Slensvik Halvorsrød hørt flere grelle historier om folks fyringsvaner.

– Det var en mann som klaget på at den nye ovnen brant dårlig og sotet mye. Kundeservice klarte ikke å finne feilen før de ba mannen starte helt fra begynnelsen og fortelle hvordan han tente opp. Det viste seg at han puttet vedkubbene i en bøtte vann før han la dem i ovnen. Slik trodde han at han drøyde veden, forteller Halvorsrød.

Kutter svevestøv med 82 prosent

Hun anbefaler at man tenner fra toppen – med tørr ved, selvsagt.

– Legg først et par tykke kubber i bunnen, deretter mindre kubber, opptenningsved og -briketter. Da får du fort fyr i ovnen og får best effekt av kubbene. Dette er også best for miljøet, sier Halvorsrød.

Ifølge Norsk Varme finnes det sannsynligvis mellom 1 og 2 millioner gamle vedovner i bruk i Norge i dag. En moderne vedovn slipper ut om lag 82 prosent mindre partikler med en diameter på under 10 mikrometer sammenlignet med de eldste og dårligste ovnene, viser Sintef-beregninger.

– Du skal ikke ha dårlig samvittighet for å fyre med ved, med mindre du bruker en gammel ovn, sier Halvorsrød, som etterlyser en offentlig panteordning for gamle ovner for å stimulere overgangen til effektive, rentbrennende vedovner.

(Av Henning Poulsen, Pressenytt)

FAKTABOKSER

 

Slik fyrer du riktig:

1. Slå to kubber mot hverandre. Tørr ved låter som når et balltre treffer en ball.

2. Bruk tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst. Ikke bruk drikkekartonger, selv ikke til opptenning.

3. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.

4. Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenning. Åpne ovnens ventiler – og slå gjerne av kjøkkenviften under opptenning. Den drar nemlig luft ut av huset.

5. Når ildstedet er varmt etter ca. 15 minutter, kan du skru ned ventilene.

Det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlig flamme – bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.

(Kilde: norskvarme.org)

Ønsker du mer av dette? 👋

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

Flere artikler

felles1.jpg
Nyhet Medlemmer 15. feb. 2023
BAMA, Backe, TINE og Nortura vinner årets Plastløftepriser
ntb_17955596.jpg
Nyhet Medlemmer 09. feb. 2023
De nominerte til Plastløfteprisene
1.jpg
Nyhet Medlemmer 30. jan. 2023
Utdeling av Plastløfteprisene 2022
plastcup-crop2.jpg
Nyhet 25. jan. 2023
Vant Plastcupen med kildesortering i alle ledd
1-plass-midtbygda-skole-lekeborg.jpg
Nyhet 03. jan. 2023
Imponerende innsats fra elevene i Aksjon gjenvinning
ntb_17950729.jpg
Nyhet 22. des. 2022
Ikke kast denne i plastinnsamlingen
ntb_17950722.jpg
Nyhet 19. des. 2022
Hvor flink er du til dette i jula?
collage.jpg
Nyhet Medlemmer 13. des. 2022
10 punkter i EUs forslag til nye emballasjekrav
ntb_17948753.jpeg
Grønt Punkt Norge 01. des. 2022
Slik bør butikker forberede seg til nye krav om kildesortering av plastemballasje
Kontakt oss
Kontaktinfo

22 12 15 00
post@grontpunkt.no

Besøksadresse

Karenslyst allé 9a
0212 Oslo

Postadresse

Grønt Punkt Norge
Postboks 91 Skøyen
0212 Oslo

Organisasjonsnummer

977 075 521

Sosiale medier

Facebook
Instagram
Youtube
Linkedln
Twitter

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

English version

Personvern og cookies
NO / EN
Til toppen av siden Til toppen