logo
  • Medlemskap
    • Om medlemskap
    • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
    • Rapportering, regler og vederlag
    • Medlemssupport
    • Medlemsøk
    • Vederlagssatser
      Medlem
  • Emballasjedesign
    • Om emballasjedesign
    • Emballasjemerking
    • Lag sirkulær emballasje
    • Design for kildesortering
    • Plastløftet
    • Gjenvinningskalkulator
  • Resirkulering
    • Om resirkulering
    • Returkartonglotteriet
    • Hva skjer med det vi kildesorterer?
      • Drikkekartong
      • Emballasjekartong
      • Plastemballasje
      • Metallemballasje
      • Glassemballasje
      • Bølgepapp
    • Fakta og tall
  • Innsamling
    • Om innsamling
    • Kommuner og IKS
    • Næringsliv
    • Landbruksplast
    • Bransjekart
  • Om oss
    • Om Grønt Punkt Norge
    • Kontakt oss
    • Våre ansatte
    • Eiere og styret
    • Presse og media
    • Ofte stilte spørsmål
  • Aktuelt
Søk
Min side
logo
Forside · Aktuelt· Nyheter· Andreas Wahls emballasjerefleksjoner
Aktuelt
Grønt Punkt Norge
12. okt. 2017

Andreas Wahls emballasjerefleksjoner

nmmogayn2fdfvju8motm.jpg
Foto: Matija Puzar

Les noen av Andreas Wahls (VitenWahl) refleksjoner omkring paradokset plastemballasje.

Denne uken publiserte Grønt Punkt Norge saken om forskningsprosjektet FuturePack som vil utvikle en mer miljøvennlig plastemballasje. Samtidig irriterer Otto Jespersen seg over emballasjen som er umulig å åpne i TV2-programmet ‘Otto har fått nok’. Er virkelig denne emballasjen nødvendig?

En som har uttalt seg om sin egen prosess, fra å være en av de som kun irriterte seg over emballasjen, til å se noen av de praktiske elementene tilknyttet den, er Andreas Wahl (VitenWahl). I begynnelsen av september delte han en artikkel fra Forskningsdagene som illustrerte at ost i skiver er mer miljøvennlig fordi det da kastes mindre mat. Wahl har fått en mer positiv innstilling til plastemballasje, men ikke uten et nyansert blikk.

-Dette med emballasje og resirkulering er ikke mitt fagfelt, men jeg liker å få mine egne oppfatninger utfordret. Dermed var det også gøy at Forskningsdagene utfordret den intuitive oppfatningen om at det kun finnes masse og unødvendig emballasje. Når det gjelder nettopp skivet ost, er jeg med på logikken i at folk kanskje kaster mer mat når de kjøper hel ost, og én mulighet for å unngå dette er skivet. Men det finnes også en annen mulighet - nemlig at man spiser hele osten. Jeg digger ost og spiser den alltid opp, så for meg vil nok aldri skivet ost gjelde. For tiden leser jeg også ‘Kunsten å kaste mindre mat’ som blant annet forteller hva jeg kan gjøre med poteter som blir til overs og hva jeg må passe på. Den gir deg informasjon om detaljer rundt egenskapene til de forskjellige matgruppene, noe som bidrar til mindre kasting av mat

Kunnskap skaper nyanser
Wahl legger også trykk på hva man kan gjøre med den kunnskapen man tilegner seg og hvordan vi kan bruke ny viten i vår egen hverdag.

-Jeg blir fortsatt provosert over plastemballasje, samtidig som det er viktig å forstå at maten holder lenger med emballasjen, noe som igjen er bra for miljøet. Jeg har for eksempel vært lettere irritert over at paprika ble pakket separert, men på denne måten holder paprikaen lenger og kan transporteres langsommere og med mindre miljøavtrykk. Jeg er en fyr som verdsetter at jo mer kunnskap vi har og jo mer vi vet, jo bedre avgjørelser kan vi ta i hverdagen. Det er kunnskap og viten som følger med meg inn i dagligvarebutikkene. Emballasjen er ikke bare et onde – den kan faktisk gjøre produktet mer miljøvennlig.

Reflekter gjerne, men unngå ‘skammen’
Til tross for kunnskap kan man som forbruker noen gang føle en oppgitthet som kan lokke frem skammen over de forskjellige avgjørelsene vi gjør i sammenheng med miljøet. For Wahl er det snakk om prioriteringer og å ikke la seg tynge av at man alltid skal måtte ta de beste avgjørelsene.

-Mine refleksjoner når jeg går i grønnsaksdisken har blitt mer interessante fordi jeg har mer informasjon. Det er interessant å diskutere med både seg selv og med andre. Særlig saker som gjelder større avgjørelser der for eksempel en produsent gjør endringer som har en liten kostnad for fra deres side, men store innvirkninger på miljøet, gir meg kick. For eksempel at produsenter har gått over fra plast til papir i q-tipsene sine. De store systemendringene er vel så viktige som de små vi tar på individnivå. Jeg liker begge deler.

-Når det er sagt, skal man ikke alltid måtte ta ‘det beste valget’ i alt og gå og skamme seg over de valgene man tar. Folk kan ikke ha oversikt eller informasjon om absolutt alt, men det å stille spørsmål og reflektere over ting, det har jeg stor tro på.

Ønsker du mer av dette? 👋

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

Flere artikler

felles1.jpg
Nyhet Medlemmer 15. feb. 2023
BAMA, Backe, TINE og Nortura vinner årets Plastløftepriser
ntb_17955596.jpg
Nyhet Medlemmer 09. feb. 2023
De nominerte til Plastløfteprisene
1.jpg
Nyhet Medlemmer 30. jan. 2023
Utdeling av Plastløfteprisene 2022
plastcup-crop2.jpg
Nyhet 25. jan. 2023
Vant Plastcupen med kildesortering i alle ledd
1-plass-midtbygda-skole-lekeborg.jpg
Nyhet 03. jan. 2023
Imponerende innsats fra elevene i Aksjon gjenvinning
ntb_17950729.jpg
Nyhet 22. des. 2022
Ikke kast denne i plastinnsamlingen
ntb_17950722.jpg
Nyhet 19. des. 2022
Hvor flink er du til dette i jula?
collage.jpg
Nyhet Medlemmer 13. des. 2022
10 punkter i EUs forslag til nye emballasjekrav
ntb_17948753.jpeg
Grønt Punkt Norge 01. des. 2022
Slik bør butikker forberede seg til nye krav om kildesortering av plastemballasje
Kontakt oss
Kontaktinfo

22 12 15 00
post@grontpunkt.no

Besøksadresse

Karenslyst allé 9a
0212 Oslo

Postadresse

Grønt Punkt Norge
Postboks 91 Skøyen
0212 Oslo

Organisasjonsnummer

977 075 521

Sosiale medier

Facebook
Instagram
Youtube
Linkedln
Twitter

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

English version

Personvern og cookies
NO / EN
Til toppen av siden Til toppen