Avfallsforebygging handler om å hindre at avfall oppstår og er det øverste nivået i avfallshierarkiet.
Mange bedrifter jobber allerede aktivt med design for gjenvinning, som sikrer at mer emballasje faktisk lar seg materialgjenvinne. Mye av dette arbeidet kan direkte knyttes til avfallsforebygging. I arbeidet med avfallsforebygging er det imidlertid viktig å kombinere tankene rundt økt gjenvinnbarhet til reduksjon og optimering.
Som produsent kan du bidra til avfallsforebygging ved å optimere hvert ledd i hele verdikjeden, fra produksjon av et produkt til transport ut i butikken.
Selv om både økt materialgjenvinning og optimering er viktig i arbeidet med avfallsreduksjon, handler det i stor grad om å hindre at avfall oppstår i det hele tatt. Reduksjon av unødvendig emballasje er derfor viktig.
Forebyggende tiltak som gjøres før et stoff, materiale eller produkt har blitt avfall - og som reduserer:
Grønt Punkt Norge leverer hvert år en rapport om avfallsforebygging på vegne av våre medlemmer til miljømyndighetene.
Rapporten inneholder blant annet tiltak som er gjennomført og informasjon om den generelle utviklingen i emballasjemengder. I tillegg er en viktig del av rapporten å redegjøre for om produsentene har overholdt kravene til framstilling av emballasje i henhold til vedlegg 1 til Avfallsforskriften.
Det er «Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall» og Kapittel 7. «Emballasje og emballasjeavfall» som regulerer arbeidet med avfallsforebygging.
Dette står det i forskriften:
Produsent skal arbeide for avfallsforebygging. Miljødirektoratet kan fastsette nærmere retningslinjer for arbeidet med avfallsforebygging.
Produsent skal alene eller i samarbeid med de øvrige produsenter utarbeide en årlig rapport over produsentenes innsats for og resultater av avfallsforebygging. Rapporten skal også redegjøre for i hvilken utstrekning de grunnleggende kravene til framstilling av emballasje og dens sammensetning etter vedlegg I nr. 1 til dette kapitlet overholdes. Det skal i rapporten gis oversikt over tiltak, kompetanse og informasjon, utviklingen i mengden emballasje som oppstår i tonn og i prosentvis endring fra foregående år samt videre planer for avfallsforebygging.
«Grunnleggende krav til emballasjens sammensetning og mulighet for ombruk og gjenvinning»