Metallemballasje skal kildesorteres og leveres til gjenvinning. Metallemballasjen skal være helt tom når den sorteres. Skyll metallemballasjen i kaldt vann, eller tørk ut restene med en brukt serviett eller tørkepapir. Rist emballasjen drypptørr.
I mange kommuner er innlevering på et returpunkt i nærmiljøet eller i en egen beholder/sekk utenfor huset der du bor. På sortere.no eller på din hjemkommunens hjemmesider finner du raskt ut hvordan returordningen er der du bor.
Metallgjenstander som eksempelvis gryter, panner, sykler eller emballasje som er merket som ekstremt brannfarlig, oksiderende, giftig eller eksplosivt skal leveres på kommunens bemannende gjenvinningsstasjoner. Det skal heller ikke settes igjen på ubemannede returpunkter i nærmiljøet.
Alle spann og bokser som har inneholdt maling, lakk, lim eller sparkel skal innleveres til nærmeste mottak for dette. Dette skal leveres tomt og tørt på kommunens bemannende gjenvinningsstasjoner.
På tomtogtort.no / sortere.no eller på din hjemkommunens hjemmesider finner du raskt ut nærmeste returpunkt for malingsspann og bokser. Er du i tvil spør din lokale renovatør.
Husk at også lakseformen er metallemballasje.
Aluminium og stål sorteres hver for seg. Den ferdigsorterte metallemballasjen smeltes om, og selges som råvarer til smelteverkene fortrinnsvis i Norge. Materialgjenvunnet metallemballasje blir til nye produkter som sykler, verktøy og hageredskaper. Det fineste metallet kan ende opp som ny emballasje til mat og drikke.
tonn metallemballasje ble satt på markedet i 2019.
% ble materialgjenvunnet.
Husk å levere emballasjen tom for produktrester.
Aluminium:
Å lage noe av gjenvunnet aluminium krever bare 5% av energien som trengs for å produsere ny aluminium fra grunnen av.
Energien som kreves for å lage en ny aluminium boks til drikkevare tilsvarer energien til å lage 20 bokser av resirkulert materiale.
Materialgjenvinning av aluminium gjør at vi reduserer utslipp og unngår å tømme naturen for råstoffer som følge av gruvevirksomhet og raffinering. Dette sparer store mengder energi og CO2.
Verdens beholdning av aluminium er begrenset og må forvaltes forsvarlig. 75% av all aluminium som noen gang er produsert er fortsatt i bruk og har vært sirkulert utallige ganger uten tap av kvalitet.
Metall:
Man antar at jern og stål har vært brukt av mennesker i flere tusen år. De eldste tegn på bruk av jern har en fra Sumererne og egypterne rundt 4000 f.Kr.
Stål er en legering der jern og karbon er de primære legeringselementene. En klassisk definisjon er at stål er jern-karbonlegeringer med opptil 2,1 prosent karbon.
Jern er det metallet det finnes mest av på Jorden. Regnet etter vekt er jern det vanligste stoffet og utgjør 34,6 % av Jorden, men det meste av dette jernet finnes under jordskorpen.
Utvinning og produksjon av nytt jern og stål er energikrevende og belaster miljøet som følge av gruvevirksomhet og raffinering. Ved å materialgjenvinning av jern og stål spares det store mengder energi og CO2.
Norsk Metallgjenvinning AS
Karenslyst allé 9A
0278 Oslo
E-post: post@nmgas.no
Telefon: 976 77 386
Prosjektleder: Blair Malcolm
E-post: blair.malcolm@nmgas.no