Fem fakta - hva skjer med drikkekartongen du sorterer?

Fem fakta - hva skjer med drikkekartongen du sorterer?

Når du leverer drikkekartonger i kommunens retursystem, bidrar du til at kartongene blir gjenvunnet. Men hvor havner kartongene og hvordan får de nytt liv?

Er du en av de som skyller, bretter og stapper? Da gjør du en glimrende jobb! Grunnen til at vi motiverer til sortering av drikkekartonger, er miljøgevinsten som ligger i fibrene du sorterer. Fibrene i en drikkekartong er nemlig på sin aller første returreise og kan derfor gjenvinnes opptil syv ganger til.

Hva skjer med kartongene du sorterer hjemme? Hvor og hvordan fraktes de, og hva blir de til?

 1. Antall drikkekartonger fra norske husholdninger hvert år? Årlig forbrukes det ca. 630 millioner drikkekartonger i Norge. Av disse kildesorteres i overkant av 60 prosent. Her er det ikke bare melke- eller juicekartonger det er snakk om, men også saus- og puddingkartonger.

Foto: Terje Elvsaas

 1. Hvordan transporteres drikkekartongene, og ødelegger frakten miljøregnskapet? Kartongene samles inn med papp og annet papir i kommunene. Det som blir sortert ut av drikkekartonger på sorteringsanleggene, fraktes deretter til Sverige. Drikkekartongene presses i baller og går til gjenvinning med tog eller med returtransport. Dette er last som ellers ville gått tomme. Grønt Punkt Norge krever den høyeste miljøstandarden på vogntogene vi benytter.

  Den miljøbelastningen vi har når drikkekartonger fraktes til gjenvinning er meget liten i forhold til miljønytten. Når vi gjenvinner drikkekartonger bruker vi omlag ¼ av energien i forhold til å lage kartong fra nytt trevirke.

Fiskeby Board

 1. Hvor i Sverige fraktes drikkekartongene? Drikkekartongene går til fabrikken Fiskeby Board AB som ligger i Norrköping. Fiskeby er de eneste i Skandinavia som produserer kartongemballasje fra 100 prosent resirkulert fiber.

Fiskeby Board

 1. Hvordan er gjenvinningsprosessen? Det kan markedskoordinator i Fiskeby, Elin Malke, fortelle oss.

 

- Prosessen starter i en 40 meter lang roterende trommel som skiller fibrene fra hverandre hvor:

 • Drikkekartongene blandes med annen returfiber
 • Blandingen tromles sammen med vann i en maskin som kalles pulper. Her løsner plast- og aluminiumsbelegget fra fibrene. All farge og trykk sitter på dette belegget
 • Massen siles for å fjerne urenheter som korker, lokk, plastbelegg og aluminium
 • Nå har vi en fibersuppe som går videre inn i papirmaskinen. Her dampes kartongen og presses i flere trinn for å få ut alt  vannet
 • Av det ferdige resultatet lages nye papir- og  kartongprodukter
 • Plastbelegg og andre urenheter blir utnyttet som energi i denne produksjonen

Fiskeby Board

 1. Hva blir det til? Fiskeby produserer ny kartong som blant annet brukes til emballasje rundt pizza, ispinner, pasta, kaker og vaskemiddel.

 

Les også: Fem fakta: Hva skjer med plasten du sorterer


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje