Returselskapene Norsk Returkartong, Sirkel Glass og Norsk Resy øker vederlagene fra 1. januar 2025.
26. september ble alle Grønt Punkt Norge sine medlemmer varslet om økte miljøvederlag for fiber- og glassemballasje. Bakgrunnen for økningen er forslaget til ny avfallsforskrift, som tydeliggjør plikten produsentene har til å dekke nødvendige kostnader for innsamling, transport og behandling av emballasje.
Les mer: Forslag til ny avfallsforskrift krever mer av produsentene
Har ikke din bedrift blitt varslet om nye vederlag? Det er viktig at du sjekker hvem som er registrert som din bedrifts hovedkontakt hos oss.
Ta kontakt med medlemsavdelingen her.
Det er spesielt fiberemballasje – emballasjekartong med og uten belegg, drikkekartong, bølgepapp og massivpapp – som har økt vederlaget betydelig.
MIN SIDE: Her ser du alle oppdaterte vederlag
– Dette er en naturlig konsekvens av skjerpede rammevilkår. Skal vi innfri kravene EUs rammedirektiv for avfall, som norske myndighetene stiller våre medlemmer i 2025, må vi øke vederlaget allerede fra 1. januar, sier Svein Erik Rødvik som leder Norsk Returkartong.
Han forstår at vederlagsøkningen kan virke dramatisk, men opplever også at medlemmene forstår at dette er nødvendig for at produsentene skal ta det økte ansvaret de får for innsamling og gjenvinning, som betyr økte kostnader. Vederlagene bestemmes av styrene i returselskapene, der representanter fra dagligvarehandelen, emballasjeprodusenter og vareprodusenter sitter. Se styresammensetningene her.
For Norsk Returkartong og Norsk Resy har forskriftsendringen større konsekvenser enn for de andre returselskapene. I dette webinaret forklarer Svein Erik Rødvik (Norsk Returkartong) og Øyvind Furulund (Norsk Resy) hvorfor.
I etterkant av økningen har det kommet reaksjoner på at varslingsfristen på tre måneder er for kort ved større vederlagsøkninger.
Den reaksjonen er forståelig. Forslaget til ny avfallsforskrift kom imidlertid ikke før i juli og da engasjerte returselskapene umiddelbart to ulike konsulentselskap for å få kartlagt de økonomiske konsekvensene. I begynnelsen av september innkalte direktoratet til høringsmøte og samtidig fikk Grønt Punkt Norge et avklaringsmøte med Miljødirektoratet. I slutten av september hadde returselskapene et godt nok bilde av konsekvensene til at styrene kunne beslutte vederlagsendring.
Enkelte lurer også på hvorfor vederlagene økes før forskriften er endelig vedtatt.
– Det gjør vi fordi vi har fått signaler på at implementeringen kommer til å skje raskt. For å sikre både forsvarlig drift av returselskapet og retursystemet for kartongemballasje, bestemte styret at økningen må skje allerede fra 1. januar, sier Rødvik.
Vederlagene for emballasje har i stor grad vært stabile i mange år, med enkelte unntak under corona-pandemien. Med stadig flere økte krav etter «forurenser betaler prinsippet» fra EU og norske miljømyndigheter, er det imidlertid ikke tvil om at både ansvaret og kostnadene for produsentene også vil øke i tiden fremover.
– Mye tyder med andre ord på at vederlagene vil fortsette å gå opp. Vi skal imidlertid jobbe for at varslingene kommer i god tid, slik at våre medlemmer får den informasjonen de trenger inn i sine budsjett og forhandlinger, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.