utviklingssjef Johannes Daae foren en pc-skjerm som viser gjenvinningskalkulatoren.

Unikt verktøy kan revolusjonere norsk emballasje

Grønt Punkt Norge vil at norske vareprodusenter skal ta enda større ansvar for at emballasjen deres kan resirkuleres. Derfor har vi utviklet Gjenvinningskalkulatoren.

De siste årene har Grønt Punkt Norge i stadig økende grad hjulpet norske vareprodusenter og importører med å velge bærekraftig emballasje som er godt egnet for gjenvinning. Til tross for at mange setter dette høyt på agendaen, har det siste året vist at det fortsatt er et stort forbedringspotensial.

– Der det finnes gjenvinnbare alternativer er det nå ingen unnskyldning for å velge dårlig emballasje. Gjenvinningkalkulatoren er et verktøy som gjør det enkelt å designe emballasje som kan resirkuleres og bli til noe nytt, sier utviklingssjef Johannes Daae i Grønt Punkt Norge.

Jernia er blant de selskapene som har testet kalkulatoren allerede, og ser store muligheter. De skal blant annet bruke det til å sette tydelige krav til sine leverandører og luke ut de som ikke innfrir.

– Vi har et mål om minst mulig emballasje i våre butikker. Det vi må ha skal være resirkulert og resirkulerbart. Kalkulatoren vil gi oss et godt verktøy for å nå disse målene, sier administrerende direktør Espen Karlsen i Jernia.

 Espen Karlsen i Jernia

Godt verktøy: Espen Karlsen i Jernia skal ta i bruk verktøyet. 

Produsentene sitt ansvar

Grønt Punkt Norge har i dag 6.600 medlemsbedrifter og sørget i 2019 for at 30.000 tonn plastemballasje fra norske hjem ble resirkulert. Det tallet kunne vært høyere dersom enda mer av emballasjen på markedet var designet for gjenvinning.

– Lenge har emballasje handlet om kult design som sørger for mest mulig salg. Nå ser vi et klart skille og mange er opptatt av at emballasje skal være bærekraftig og gjenvinnbar, i tillegg til å ta godt vare på innholdet, sier Daae.

– Og forbrukeren forventer det også, legger han til.

Klesprodusenten Tuftewear er også en av dem som gleder seg til å ta kalkulatoren i bruk.

– Norske forbrukere har blitt langt mer miljøbevisste de siste årene. Vi må ha gode svar til dem når det gjelder både produktene vi lager og emballasjen vi bruker. Nå kan vi bruke dette verktøyet til å gjøre enda flere miljøriktige forbedringer på emballasjen vår, sier markedsansvarlig Line Danielsen.

PC-skjerm som viser gjenvinningskalkulatoren med mann i forkant.

Med Gjenvinningskalkulatoren kan ikke bedrifter skylde på manglende kunnskap når det kommer til utvikling av bærekraftig emballasje.

Eneste i Europa

Målet med kalkulatoren er å skape en felles standard for gjenvinnbar emballasje og hjelpe bedrifter som ikke har gjenvinningkompetanse internt.

– Så langt vi kjenner til finnes det ikke lignende verktøy som viser gjenvinnbarhet like presist for alle emballasjematerialer. Det gir norske produsenter en unik mulighet til å være i første rekke når det kommer til å produsere bedre og mer bærekraftig emballasje, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

I kalkulatoren skal det fylles inn informasjon knyttet til materialvalg på ulike deler av emballasjen, som for eksempel materiale, sleeve, barriere og kork. I tillegg til lim og trykk. Det er deretter totalen som avgjør gjenvinnbarheten.

– Vi har jobbet mye med å øke kunnskap knyttet til å bruke lik plasttype på selve emballasjen og de ulike underdelene. I kalkulatoren vil man enkelt se konsekvensen ved å velge ulike plasttyper og hva det gjør med gjenvinnbarheten, sier Johannes Daae.

Skjermdump av kalkulatoren

UNIKT VERKTØY: I Gjenvinningskalkulatoren kan produsenten legge inn materiale og i tillegg alle elementene i emballasjen, for eksempel barrierer, etikett og limet som er brukt. Kalkulatoren gir deretter svar på hvor lett det er å resirkulere emballasjen. 

 

Viktig for å nå nye mål

Returselskapet er overbevist om at kalkulatoren vil bidra til at langt mer av emballasjen som selges i norske butikker lar seg resirkulere.

– Det er vi avhengig av hvis vi skal nå nye ambisiøse materialgjenvinningsmål i 2025, sier Jaana Røine.

Vi er samtidig klar over at noe emballasje er det vanskelig å lage gjenvinnbar.

– Vi skal huske på at emballasjens viktigste egenskap er å beskytte produktet. Av og til må gjenvinnbarheten til emballasjen gå på bekostning av matsikkerhet og krav til holdbarhet. Enkelte matvarer trenger barrier som ikke er forenlig med gjenvinnbarhet, sier utviklingssjef Johannes Daae.


Fakta

  • Gjenvinningskalkulatoren beregner plast- og kartong-emballasje i tillegg til bølgepapp, glass-, og metall.
  • I kalkulatoren legger produsentene inn informasjon om materialvalg for ulike deler av emballasjen som etiketten, barrierer, lokk og lim. Fortløpende får emballasjen en vurdering på hvor gjenvinnbar den er.
  • Kalkulatoren er et verktøy forbeholdt medlemmer i Grønt Punkt Norge.

 

Her kan du se lanseringen av kalkulatoren. Sendingen ble vist 14. oktober.


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.