Nest etter folie er hard plastemballasje den største plasttypen i næringslivet. Det finnes svært mange emballasjetyper av hard plast: potter, fat, dunker, kanner, malingsspann, hylser osv. Også hard plast som har inneholdt farlig avfall men er tom, hører inn i denne kategorien.
Det kommer over 20 000 tonn hardplastemballasje ut på markedet i Norge hvert år. Hard plastemballasje i Grønt Punkts system omfatter alle typer emballasje laget av hardplast.
Hardplastemballasje utgjør i mange tilfeller mye volum, og lav vekt. Det kan derfor være en betydelig besparelse å få denne plasten ut av restavfallet. Denne plasttypen egner seg også svært godt til materialgjenvinning. Stort sett kan ulike hardplasttyper samles inn samlet.
Gjør alltid kildesorteringen så enkel som mulig:
Spylervæskekanner bør sorteres separat, og buret som brukes må ha oppsamlingsmulighet for evt. rester.
Emballasje som har inneholdt olje, frostvæske og lignende skal sorteres separat, og buret må ha oppsamlingsmulighet for evt. rester.
Her kan du levere plastemballasje fra næringslivet
Kildesortert hardplastemballasje skal mottas gratis på anlegget. Dette er en voluminøs plastfraksjon som krever en del behandling, men er samtidig svært verdifull om den behandles korrekt og med rette kvaliteter. Det er viktig sammen med kunden å finne den mest optimale oppsamlingsmetode, plassering, hentefrekvens og se på muligheter for samtransport med andre fraksjoner.
Når plasten ankommer anlegget må det eventuelt ettersorteres i de fraksjoner man skal videreselge, og feilsortering må fjernes. Leveringsvilkår og priser avtales med den enkelte gjenvinner. Grønt Punkt betaler en godtgjørelse til innsamler per tonn plast levert materialgjenvinner.
Hard plast håndteres slik:
Gjenvunnet Hard plastemballasje brukes blant annet til produksjon av nye leker, diverse avstandsklosser til anleggsbransjen, verktøyesker, paller, avfallsbeholdere, rør, bøtter og møbler.
Hardplastemballasjen blir etter innsamling, sortert i ulike undertyper av plast (PP, HDPE, PET, PS). De rette kvaliteter blir deretter transportert til materialgjenvinner. Hos materialgjenvinneren blir råvaren kvernet, vasket før den går gjennom ekstruder og blir smeltet til regranulat. Regranulatet benyttes deretter som råvare til produksjon av nye plastprodukter.