Når vi hvert øyeblikk går inn i juli, vil alle vi i Grønt Punkt Norge ønske våre innsamlere og samarbeidspartnere i kommuner, IKS og næringsliv en riktig god sommer. Nå fortjener vi ferie!
Tusen takk for nok et fantastisk halvår! Grønt Punkt Norge familien er utrolig stolt av å ha over 200 kommuner, interkommunale selskaper og næringslivsinnsamlere med på laget, som sammen jobber for at vi skal nå målene om at mest mulig av ressursene våre, i form av emballasjeavfall, får nytt liv gjennom kretsløpet.
Ser vi tilbake på de seks første månedene i 2022, er det flere høydepunkter å se tilbake på. Den største milepælen er som hvert år, rapporteringen av emballasjegjenvinning til Miljødirektoratet. For andre år på rad har vi rapportert i henhold til nytt målepunkt, som gir særlig stort utslag for plastemballasje. Det er et omfattende arbeid å årlig beregne prosesstap og fukt, nå som målepunktet er flyttet fra «inn på gjenvinningsanlegget» til «ut av gjenvinningsanlegget».
For returselskapene som driftes av Grønt Punkt Norge er det viktig å beregne så korrekt fratrekk som mulig. For 2021 har vi utført et betydelig arbeid med innhenting av tapsfaktorer fra alle gjenvinnere og dette arbeidet ga en tapsprosent på til sammen 25,8 prosent for plastemballasje (32,1 prosent for husholdningsplast og 17,5 prosent for næringslivsplast). For de andre emballasjeslagene er det også gjort fratrekk, men det er for materialet plast at så stor andel går ut av prosessen for å sikre en god nok kvalitet i gjenvunnet råvare. Se mer om årets rapportering under Fakta og tall.
Det er EU som har satt krav om det nye målepunktet, og i 2020 var Grønt Punkt Norge ifølge EPRO eneste returselskap som rapporterte etter det. Noe som ble berømmet av flere. At innsatsen vi legger ned for å rapportere så korrekt materialgjenvinning som mulig, blir lagt merke til, er vi stolte over. Vi er også stolte av at vi sammen med dere kan vise til at av all plastemballasje som ble samlet inn fra norske hjem og i næringslivet - ble 63 prosent materialgjenvunnet. I tillegg leverte vi rekordresultater for drikkekartong og emballasjekartong – med henholdsvis 59,9 prosent og 68,4 prosent materialgjenvinning. For metallemballasje endte 2021 med imponerende 86,5 prosent materialgjenvinning.
Til tross for gode resultater, er det ikke tvil om at vi fortsatt har en stor jobb foran oss for å få mer emballasjeavfall ut av restavfallet og inn i kretsløpet. Skal vi nå EU sine krav til gjenvinning er det helt essensielt.
I Grønt Punkt Norge vil vi derfor etter ferien fortsette arbeidet med Plastretur sine planer om et nytt, nasjonalt finsorteringsanlegg for plastemballasje. Dette er et viktig arbeid som potensielt kan gjøre Norge bedre rustet for å nå framtidens gjenvinningsmål.
Selv om vi i Grønt Punkt Norge gleder oss til en velfortjent ferie, så gleder vi oss med andre ord også til høsten. Da skal vi – sammen med dere – fortsette det viktige arbeidet med å sørge for at emballasjen som settes på det norske markedet er egnet for gjenvinning, faktisk blir kildesortert, materialgjenvinnes og får muligheten til å bli til ny råvare. På den måten sørger vi i fellesskap for at ressursene våre blir brukt flere ganger.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.