Velg Kategori

Spørsmål og svar


Velg Kategori

Noe du ikke finner?

Prøv et søk eller ta kontakt med oss

Kontakt oss

Det handler om prioriteringer, men kildesortering behøver ikke å ta lenger tid. Hvis du legger til rette for en fungerende kildesorteringsløsning hjemme hos deg, tar det like kort tid å kildesortere som å kaste alt i restavfallet. Belønningen er selvsagt at du bidrar til at råvarer kan brukes flere ganger og sparer kloden for ressurser, energi og CO2- utslipp.

Grønt Punkt Norge har ikke oversikt på åpningstider til gjenvinningsstasjoner i Norge. Denne informasjonen finner du hos din kommune.

Vil du delta i Returkartonglotteriet med en kubbe og dermed være med i trekningen av 100 000 kroner, bretter du seks kartonger og stapper i den sjuende. PS! Husk at du nå kan delta i lotteriet med bare én kartong, og være med trekningen av 10 000 kroner.

Returkartonglotteriet har eksistert i over 20 år og lever i beste velgående.

Selv om det ikke er noe fasitsvar her, husk at mesteparten av emballasjen vi omgir oss med er ren når den er tom. Derfor trenger du ofte ikke rengjøre før du sorterer. Det er enkelt å skylle emballasje som lukter (eller kommer til å gjøre det) fri for produktrester med kaldt vann. Dette gjelder bl.a. melkekartonger, rømmebegre og emballasje til kjøtt og fisk. Emballasje som er vanskelig å rengjøre, som for eksempel størknet sjokoladepålegg eller en majonespose, kan kreve tid og mye varmt vann å få rent. Kast det heller i restavfallet, ikke i plastinnsamlingen.

Ren plastemballasje og kartong som er hentet hos forbruker presses til store baller og går så videre til sortering og materialgjenvinning. Dette gjelder også i områder hvor det er energianlegg. Kun skitten plast og restavfall som ikke er sortert går til energi.

Etter at du har sortert, er dette en verdifull råvare som blir til nye produkter. Kartongene blir til nye papir- og kartongprodukter. Plastemballasje blir til nye plastprodukter. Forutsetningen er at det er rent. Selv om alt avfallet hentes av samme bil, kan renovasjonsbilene ha flere kammer. Og din kommune kan ha enten et fargesystem på posene eller et anlegg som enkelt skiller avfallstypene igjen før det resirkuleres.