Samfunnsansvar

Slik tar du miljøtempen på din bedrift

Vurderer din bedrift å satse mer på samfunnsansvar og vil dette lønne seg? Her er to viktige spørsmål alle bedriftsledere bør stille seg i følge Norges fremste ekspert på samfunnsansvar i næringslivet.

Ta miljøtempen!

Samfunnsansvar kan øke lønnsomheten og konkurransekraften hos bedrifter, men det må selvfølgelig gjøres riktig og ut i fra forutsetningene til hver enkelt bedrift. Førsteamanuensis Jacob Utgård ved Høyskolen Kristiania, er en av Norges fremste eksperter innen samfunnsansvar og peker på to viktige spørsmål du som bedriftsleder bør tenke på.

1. Hvor har bedriften størst mulighet til å bidra til forbedringer for miljø og samfunn?

Svaret handler ofte om å jobbe med sine viktigste produkter og aktiviteter. Dette kan for eksempel være å sørge for at produktet eller tjenesten tilfredsstiller kundens behov så godt som mulig, og at total ressursbruk er minimert gjennom effektiv produksjon, økt levetid og optimaliserte gjenbruks- og gjenvinningsløsninger.
 

2. Hvordan kan bedriften tjene penger på å endre seg i bærekraftig retning?

Økt betalingsvilje fra kundene er en viktig årsak, men mange andre grupper setter også pris på samfunnsansvar. Grønne valg skaper stolthet hos egne ansatte og er viktig for andre interessenter som eiere og lokalsamfunn. Ikke minst er det også av interesse for media som følger bedriften fra sidelinjen.
 

Et lite varsko

Samfunnsansvar og bærekraftige løsninger gir et konkurransefortrinn, men i bransjer der pris er avgjørende og marginene lave, kan dette være vanskelig.
 

- I bransjer med tøff konkurranse og stort prisfokus, kan samfunnsansvarsarbeid være ulønnsomt på kort sikt, avslutter Utgård. - Dersom priskonkurransen er for tøff, er dette markedet ikke så attraktivt uansett, og da bør bedriften eventuelt vurdere å endre sin posisjon i markedet.

For mer informasjon om Jacob Utgård, se hans egen hjemmeside: http://jakobu.no/ 

Ta gjerne kontakt med oss i Grønt Punkt Norge hvis du vil få råd og tips for hvordan din bedrift kan ta bedre samfunnsansvar. Ring oss på 22 12 15 00 eller send en mail til post@grontpunkt.no.


Følg oss på LinkedIn

Se hvem Grønt Punkt Norge er på bare 3 minutter:

https://youtu.be/n5haZQDe0j0


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.