Skal sikre økt gjenvinning av EPS i nord

Skal sikre økt gjenvinning av EPS i nord

Ved Vestvågøy Asvo samler de inn EPS og selger det videre til gjenbruk. Nå har de fått støtte til ny EPS-presse av Grønt Punkt Norge. Målet er å øke gjenvinningen.

Vestvågøy Asvo ble etablert i 1993 for å tilby en aktiv, sosial og meningsfull hverdag til personer som av ulike grunner står utenfor det ordinære arbeidslivet. Opprinnelig var de en ren vedproduksonsbedrift, men i dag har tilbyr de mange flere tjenester.

En av dem er gjenvinning av brukt EPS.

– Vi samler inn EPS fra flere store aktører, som vi komprimerer og selger videre til gjenbruk, sier nestleder Erik-Magnus Samland .

 

Privat og kommunal innsamling

Den største aktøren Asvo henter EPS hos er sjømatbedriften Insula. Her går det flere lastebillass til Vestvågøy hver uke. I tillegg har bedriften abonnementsordninger med Elkjøp, Bohus, Power og enkelte elektro- og rørleggerselskaper.

– Vi henter også andre steder mer sporadisk, og det kommer også privatpersoner til oss for å levere gratis, sier Samland.

Nå er bedriften også i gang med et samarbeid med Lofoten avfallsselskap om muligheten for at EPS skal sorteres i egen fraksjon på gjenvinningsstasjonen og deretter fraktes til gjenvinning hos Asvo. I tillegg undersøker de muligheten for å samle inn EPS som kastes hos utbyggere og entreprenører.

EPS på pall med arbeidsmenn i bakgrunnen på et lager.

Vestvågøy: Kai Emil Johansen (t.v) og Jim Steve Nystuen Kristoffersen er arbeidstakere på Vestvågøy. Foran er arbeidsveileder Per Jørgen Johnsen og Kevin Target.   

Ny presse

EPS-pressen som har blitt brukt fram til nå trenger en oppgradering. For å bidra til å øke EPS-gjenvinningen i Nord-Norge har derfor Grønt Punkt Norge støttet Vestvågøy Asvo med midler som gjør det mulig å kjøpe en ny presse.

– Vi er veldig takknemlige for støtten vi har fått fra Grønt Punkt Norge, sier Erik-Magnus Samland.

– Vi synes det sosiale arbeidet Vestvågøy står for med tanke på å få mennesker ut i arbeidslivet er utrolig imponerende. Samtidig er det den gode jobben de gjør med innsamling av EPS som har sikret dem støtte fra oss, sier prosjektleder for næringsliv Are Magnus Adolfsen i Grønt Punkt Norge.

 

Gir flere støtte

Gjenvinning av EPS blir ofte ikke prioritert, selv om det er godt egnet til gjenvinning, fordi emballasjen består av 98 prosent luft og krever stor plass for å fraktes. EPS-presser er derfor et viktig hjelpemiddel, for å komprimere så mye som mulig før det går til gjenvinning.

– Grønt Punkt Norge skal sikre gjenvinning i hele Norge, og derfor ønsker vi å ha flere EPS-presser tilgjengelig for både kommunal og privat innsamling. Ved å støtte Vestvågøy kan vi sikre en bedre gjenvinning i Nord-Norge, sier Adolfsen.

Dette er ikke første gang Grønt Punkt Norge har bidratt økonomisk med støtte til EPS-presse.

Tidligere har blant annet Ragn-Sells avdeling i Bergen fått støtte til en dansk skrukomprimator som sikrer gjenvinning av brukte fiskekasser. Sirkula IKS på Hamar og Rødsrud plastmottak i Rygge har også fått lignende støtte.


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.