Nye områder med innsamling av plast

Nye områder med innsamling av plast

Hålogaland Ressursselskap (HRS), som består av 11 kommuner i Nordland og Sør-Troms, signerte nylig kommuneavtale for plastemballasje fra husholdninger med Grønt Punkt Norge.

Siden 2006 har Narvik hatt et system med to dunker, der man kaster brennbart avfall i én dunk, og matavfall i den andre. Glass- og metallemballasje, samt papir ble levert til returpunkter plassert rundt i kommunene.

Nå er det imidlertid bestemt at ordningen skal gjøres om. Returpunktene skal på sikt fjernes, og HRS henter mer avfall hjemme hos innbyggerne. Innbyggerne får flere dunker å forholde seg til, men en løsning som til gjengjeld er enklere og ikke minst sørger får ennå mer avfall blir sendt til materialgjenvinning og blir til nye ressurser. 

 I tillegg til de velkjente brennbart- og matavfallsdunkene, får hver husstand nå en egen dunk til plastavfall, en til papir og en til glass og hermetikk. 

I Narvik og Harstad rulles de nye dunkene ut først til våren, men allerede i høst vil landkommunene rundt de to byene få utdelt sine dunker.

 

Gleder seg til å ta ny ordning i bruk 

 

- Dette er den største endringen vi har gjort, som innbyggerne våre kommer til å merke i hverdagen, sier Marielle Eriksen. 

Eriksen er informasjonskonsulent i HRS. Hun og Line Dalhaug, som er daglig leder for HRS Husholdning AS, er stolte når de forteller om den nye ordningen som nå rulles ut.

- Vi har hatt et prøveprosjekt på ordningen i Beisfjord, ei bygd utenfor Narvik. Og både statistikk og tilbakemeldingene fra innbyggerne der er ekstremt bra.

 

Emballasje skal ikke i matsøppel

 

Man skulle tro at folk flest hadde blitt godt vant med å kildesortere, men selv om det har vært returpunkter i byen en stund, kan det likevel virke som noen ikke helt har skjønt hvordan det fungerer. 

- Emballasjen skal tas av maten før den går i matsøpla. Mens matavfallet blir kompostert til ny jord, blir emballasjen sendt til materialgjenvinning. Vi prøver å ta tak i det vi ser er feilsortert, men for å ta vare på våre ressurser er vi avhengige av at sorteringen gjøres i kjøkkenbenken hjemme hos hver og en av våre innbyggere, sier Marielle Eriksen.

 

På bildet: Line Dalhaug (v) og Marielle Eriksen


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.