100 prosent resirkulert EPS

100 prosent resirkulert EPS

BEWiSynbra har lyktes med å produsere 100% resirkulert EPS (på folkemunne isopor ®), et produkt som kan gjenvinnes gang på gang. Selskapet har stort fokus på miljø, og jubler over det nye materialet.

 

BEWiSynbra forteller at dette er et resultat av at de kontinuerlig forsøker å forbedre og redusere miljøbelastningen av produktene. Tidligere var resirkulert EPS en blanding av nytt og resirkulert materiale, nå er overgangen til 100% resirkulert endelig kommet.

Kommunikasjonssjef Charlotte Knudsen, forteller at BEWiSynbra jobber intensivt med å ha bærekraft i alt bedriften gjør, noe som intensiveres av dagens kritiske søkelys på plast.

 

 

Ufortjent pepper

 

– EPS får på mange måter ufortjent mye "pepper" fordi det er plast, forklarer Knudsen, men fordi det er inneholder 98% luft, er det ekstremt lett, støtdempende og veldig termisk effektivt. Dette er egenskaper som gjør det veldig godt egnet for å transportere og ta vare på mat, beskytte mennesker i biler og sykkelhjelmer, og å isolere bygninger. For eksempel brukes EPS i kasser for å transportere fisk. Fordi kassene er så lette og isolerer godt, reduseres CO2 utslipp ved transport av fisken, samt at man bruker mindre energi på nedkjøling av fisken. En undersøkelse gjort av SINTEF viser at matsvinn fra norsk sjømat ligger på 4-5 prosent. Til sammenligning vet vi at cirka en tredjedel av maten som produseres i verden kastes. 

BEWiSynbra har opprettet et eget selskap, BEWiSynbra Circular, som har ansvar for å samle inn brukt EPS og for å øke bevisstheten rundt gjenbruk av EPS gjennom initiativet «Use Re-Use». I et sirkulært system er brukt EPS nå blitt en verdifull råvare. Circular har satt opp komprimatorer og ekstrudere, og samler inn brukt EPS i store sekker merket med “EPS deserves a second chance”.

 

 

–Vi ser at kundene etterspør mer miljøvennlig emballasje, og da er det fint å kunne tilby 100% resirkulert EPS, sier Charlotte Knudsen.


– Den resirkulerte EPS har like gode støtdempende og termiske egenskaper som den opprinnelige, så nå er det bare kundeforsøk som står igjen, fortsetter hun.

– Vi har planlagt flere forsøk nå i de neste månedene, så håper vi å starte kommersielle leveranser til et antall eksterne kunder tidlig neste år.

- Avslutningsvis vil jeg gjerne også trekke frem at vi jobber tett sammen med andre EPS produsenter for å sikre en bærekraftig utvikling av EPS. I Norge skjer dette gjennom den norske EPS-foreningen som gjør en viktig jobb for å øke kunnskapen om EPS. Vi er alle enige om at EPS er en fantastisk ressurs, og vår viktigste utfordring er å sørge for at den ikke havner på avveie.


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.