Take Away

Nye påfyll og ombrukskrav i take-away sektoren. 

Trinn 3
Take Away2

Artikkel 28, 32 og 33

Emballasjeforordningen innfører nye regler for HORECA-sektoren. Forbrukere vil kunne bruke egne kopper og beholdere for varme og kalde drikker og ferdiglaget mat.

Dette skal være godt opplyst og uten ekstra kostnad.

Utsalgssteder oppfordres også til å tilby ombrukbar emballasje.

Bestemmelsene rundt take away omtales i artikkel 28, 32 og 33 i forordningen.

Les det foreløpige lovverket her. 

Take Away Bag2

De nye reglene for ombruk og påfyll gjelder hovedsakelig innenfor HORECA-sektoren, som omfatter virksomheter innen hotell, restaurant, kafe, kantine, catering og storkjøkken.

Påfyll i HORECA

  • For varm og kald drikke som fylles ved salg skal forbruker kunne bruke egen kopp.  
  • For ferdiglaget mat for umiddelbart konsum skal forbruker kunne bruke egen beholder til å ha maten i. 
  • Det skal være tydelig informasjon om disse tilbudene og skal ikke koste mer enn engangsemballasje.

Påfyll i og utenfor HORECA

  • Fra 2030 skal sluttdistributører med mer enn 400 kvm salgsområde tilstrebe å dedikere 10 % av salgsområdet til påfyllstasjoner for mat og drikke.

Ombruk i HORECA

  • For varm og kald drikke som fylles ved salg skal utsalgssted tilby forbruker ombrukbar emballasje. 
  • Aktørene innen denne sektoren skal strebe mot å tilby 10 % av alle produkter i ombrukbar emballasje innen 2030