Restriksjoner

Enkelte typer emballasje forbys for visse typer bruk. 

Forbud

Artikkel 25 og vedlegg V

Det innføres restriksjoner på en rekke emballasjetyper, hovedsakelig i plast. Merk at forbudene mot å sette disse emballasjetypene på markedet bare gjelder for bruk som er listet i tabellen.

Kommisjonen skal i tillegg utarbeide en veileder, som kommer rundt 2028. Denne veilederen vil forklare og utdype innholdet i tabellen. Den vil blant annet nevne flere eksempler på hvilke typer frukt og grønnsaker som er unntatt fra rad 2 i tabellen.

Merk også at engangsminiatyremballasje for hoteller omfatter emballasje i alle typer materiale, ikke bare plast.

Forbudene gjelder fra 1. januar 2030, men det er unntak. 

Forbudene og restriksjonene omtales i artikkel 25 og vedlegg V i forordningen.

Les det foreløpige lovverket her. 

Restriksjoner på enkelte emballasjeformater

 

Emballasjetype Eksempel Begrensning
Engangsplastemballasje for tilsetningstoffer, syltetøy, sauser, kaffefrem, sukker og krydder i HORECA-sektoren Samle-pakning-film, krympe-plast Plastemballasje brukt på salgspunktet for å gruppere varer solgt i flasker, bokser, tinn, potter, bøtter og pakker, designet som praktisk emballasje for å muliggjøre eller oppmuntre til å kjøpe mer enn ett produkt. Dette eksluderer gruppert emballasje nødvendig for å lette håndtering.
Engangsplastemballasje for uprossesert fersk frukt og grønnsaker Nett, poser, brett, beholder Engangsplastemballasje for mindre enn 1,5 kg forhåndspakket fersk frukt og grønnsaker. Det er noen unntak her; disse vil bli nevnt i en veileder som er under arbeid.
Engangsplastemballasje Brett, engangstallerkener og kropper, poser, bokser Engangsplastemballasje for mat og drikke fylt opp og konsumert innenfor lokalene i HORECA-sektroen, som inkluderer alle spiseområder innendørs og utendørs ved en forretningsplass, dekket med bord og krakker, ståområder og spiseområder tilbudt til sluttbrukerne i fellesskap av flere økonomiske aktører eller tredjepart i hensikt av mat- og drikkekonsum.
Engangsplastemballasje for tilsetningsstoffer, syltetøy, sauser, kaffekrem, sukker og krysser i HORECA-sektoren Porsjonspakker, bøtter, brett, esker Engangsplastemballasje i HORECA-sektoren, som inneholder individuelle porsjoner eller serveringer, brukt for tilsetningsstoffer, syltetøy, sauser, kaffekrem, sukker og krydder, unntatt i noen tilfeller (sammen med take-away og for sikkerhet og hygiene i f-eks- sykehus).
Engangsminiatyremballasje for hoteller Sjampoflasker, flasker for hånd- og kroppslotion, småpakker rundt miniatyr såpestykker Engangs emballasje for kosmetikk, hygiene- og toelettartikler til bruk i overnattingssektoren, beregnet kun for en individuell reservasjon og ment å kastes før neste gjest.
Svært lette plastbæreposer Svært tynne poser levert for løsvektsvarer Svært lette plastbæreposer, unntatt for svært lette plastbæreposer nødvendige av hygieniske årsaker eller gitt som primæremballasje for løs mat når dette bidrag til å forhindre matsvinn.

* Mikro-selskaper kan unntas, restriksjonene skal vurderes på nytt etter 7 år