Plastretur oppfordrer flere innsamlere til å inkludere husholdningslignende plastemballasje fra næringslivet i husholdningsinnsamlingen.
Fra 1. januar 2024 har kommuner og IKS med Plastretur-avtale hatt muligheten til å blande husholdningslignende plast fra næringslivet inn i husholdningsstrømmen. Nå oppmuntrer returselskapet flere innsamlere til å ta i bruk tilbudet.
– Vi ser at det er at det er et stort potensial for å samle inn og gjenvinne mer husholdningslignende avfall fra næringslivet, sier Kristian Nordby som er prosjektleder for kommuner i Plastretur.
Han oppfordrer også til økt samarbeid mellom næringsaktører og kommuner.
– Kommunale og private innsamlere kan inngå avtaler, slik at husholdningslignende plastemballasje som samles inn av næringslivsinnsamlere blandes inn i den lokale husholdningsstrømmen, sier Nordby.
Hvis det er aktører som ønsker å etablere slike samarbeid, kan Plastretur bidra til dette.
Husholdningslignende plastemballasje er tilsvarende emballasje som havner i private husholdninger. Det kan være matemballasje som oppstår ved at ansatte, kunder eller andre brukere kaster plastavfall i en kantine, serveringssted eller andre steder i virksomheten.
Kravene til kvalitet er likt for all husholdningslignende plastemballasje, uansett om det kommer fra næringslivet eller er hentet hjemme hos innbyggerne i kommunen. Hovedsakelig handler det om å sørge for at det bare er forbrukeremballasje og ikke plastprodukter som samles inn, og at plasten er tom for produktrester.
I Solør samler de i dag inn husholdningslignende plastemballasje fra 50 næringsvirksomheter. De startet med innsamlingen i starten av 2024 og har samarbeidet med Plastretur underveis.
– Før vi startet gjorde vi noen viktige avklaringer. Hvor enkelt kunne vi innføre dette og hvordan skal vi skille volumene på næring og husholdning fra hverandre, sier Jon Arne Aasli i Solør renovasjon IKS.
Løsningen ble å tilby innsamling av husholdningslignende plastemballasje hos næringslivsvirksomheter, som renovasjonsbilene allerede kjører forbi på eksisterende rute for husholdningsplast. Næringsaktørene kildesorterer i en innsamlingssekk som skiller seg fra husholdningssekken, i tillegg veies og registreres alle sekkene fra næringslivet før det blandes inn i husholdningsplasten. På den måten blir riktig regning sendt til riktig kunde, og Solør har kontroll på at de holder seg innenfor regelverket.
Solør renovasjon og IKS samler inn plastemballasje fra kommunene Våler, Åsnes og Grue. Det siste året har de sett en positiv trend i utsorteringen hos sine innbyggere.
Ved å koble dagens innsamlingsrute av husholdningsplast, med innsamling hos virksomheter, er ikke Solør avhengig av samarbeid med næringsinnsamlere. Plastretur oppfordrer imidlertid også aktører til å samarbeide på tvers.
– Solør er en mindre innsamler, men har lykkes med å øke innsamlingen sin ved å stille noen få enkle spørsmål. Her er det mange kommuner og IKS som kan lære. Samtidig er det også veldig aktuelt for kommunale innsamlere og innsamlere i næringslivet å samarbeide om denne fraksjonen, sier Nordby.
Han påpeker at tilbudet ble opprettet i forbindelse med innføringen av Avfallsforskriften kapittel 10a, som stiller krav til kildesortering i næringslivet, og at det da er viktig at avfallsbransjen sikrer gode nedstrømsløsninger. I tillegg får kommunale og private innsamlere stadig større krav til utsortering.
– Skal bransjen nå våre felles mål for innsamling og gjenvinning av plastemballasje i fremtiden, er vi helt avhengig av samarbeid for å sikre at mest mulig plast går inn i kretsløpet.
Plastretur oppfordrer alle kommunale og private innsamlere som har spørsmål å ta kontakt.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.