Plastretur er positive til at Miljødirektoratet skjerper tilsyn for å forhindre ulovlig eksport av plastavfall. Det underbygger returselskapets arbeid med sporbarhet og compliance.
Miljødirektoratet inviterte i november eksportører og importører av avfall til bransjeseminar. Her informerte de blant annet om resultater og erfaringer fra tilsynsaksjonene de har gjennomført i samarbeid med Tolletaten siden 2022.
Ifølge Miljødirektoratet viste tilsynene at 8 av 11 virksomheter utførte ulovlig eksport av grønnlistet plastavfall.
Grønnlistet avfall er rene og sorterte avfallsfraksjoner som er enkle å gjenvinne. Avfallet skal være fri for forurensing og ikke inneholde miljøgifter. Det er derfor ikke søknadspliktig og krever ikke notifikasjoner, men er likevel omfattet av kravene i EU sin grensekryssforordning artikkel 18.
I 2021 ble det innført innstramminger ved eksport av plastavfall. Blant annet ble definisjonen på hva som kategoriseres som grønnlistet avfall strengere, ved at grensen for tillatt forurensning ble satt betydelig ned. Det medfører at plast som tidligere ikke var søknadspliktig, nå må notifiseres. Se Miljødirektoratets veileder her.
Tilsynene som nå er gjennomført er en oppfølging av innstrammingen.
– Vi ser alvorlig på at vi avdekket så mange tilfeller av ulovlig eksport av plastavfall. Plast som ikke får forsvarlig behandling i anlegg, kan i verste fall havne i naturen og bidra til økt forsøpling og forurensning i landene som får avfallet. Dette kan utgjøre en fare for både folks helse og for miljøet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet på egne nettsider.
Blant avvikene var det blant annet plastavfall som var sendt ut av landet uten at eksportør kunne dokumentere at avfallet var fritt for miljøgifter og forurensning. I tillegg manglet enkelte god nok kjennskap til mottaker av avfallet, blant annet om mottaker kan gjenvinne avfallet på en forsvarlig måte.
For Plastretur er det viktig å understreke at det er hver enkelt innsamler som eksporterer plastavfall, som er ansvarlig for at eksporten skjer i henhold til gjeldende regelverk. Noe som også kommer tydelig fram i innsamleravtalene.
Returselskapet går nå gjennom listen over avvik, for å sikre at deres innsamlere forholder seg til dagens regler.
Sporbarhet og compliance er viktig for Plastretur, som er positive til at det gjennomføres tilsyn.
– For oss er det helt avgjørende å vite hvor plasten ender opp. Det vet vi i dag, men for å sikre oss enda bedre vil vi fra 2024 stille krav til alle våre innsamlere, at all plastemballasje fra både husholdning og næringsliv ikke skal sendes ut av Europa, sier administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur.
Han påpeker imidlertid at selv om tilsynene avdekket ulovlig eksport hos flere virksomheter, er hans inntrykk at de fleste har god kontroll.
– Vi har hatt et strengt regelverk for eksport av plastavfall i Norge lenge. Det skal vi være glade for, nå som også resten av verden strammer inn. Det vil dessverre skje avvik, men mitt inntrykk er at det stort sett handler om brudd på skriftlige rutiner eller menneskelig svikt og ikke systematiske brudd på regelverk, sier Ingvaldsen.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.