Bærekraft og sirkulærøkonomi var populære debattemaer i Arendal. Her er våre høydepunkter.
Årets Arendalsuke trakk over 160.000 personer til sine 2.140 arrangementer. For Grønt Punkt Norge og tilhørende returselskaper, handler uka på Sørlandet om å løfte våre kjerneverdier både gjennom arrangementer og i samtaler i byen.
Med vår visjon «All emballasje går i kretsløp» i bagasjen var det derfor ekstra hyggelig å bli møtt med 10 miljøstasjoner som sikret kildesortering over hele byen. Les mer om det her.
Under de fem dagene i Arendal arrangerte returselskapene i Grønt Punkt Norge-systemet to arrangementer og deltok i flere panelsamtaler.
Sirkel og Norsk Metallgjenvinning løftet problemstillingen «Høyt utdannet og oppegående, hvorfor er det fremdeles greit å droppe kildesorteringen?»
Her ble det blant annet satt søkelys på at kildesortering må være enkelt og tilgjengelig. Derfor har returselskapene for glass- og metallemballasje utviklet egne kildesorteringsnett, også kalt «mellomstasjon».
Her kan du se opptak av arrangementet
Har du lyst på din egen mellomstasjon? Ta kontakt med oss!
Grønt Punkt Norge tok på vegne av alle returselskapene diskusjonen «Hvem skal ta regningen for gjenvinning av emballasje?». Debatten ble ledet av ny leder i Dagligvarehandelens Miljøforum, Anne Cathrine Berger, og hadde flere spennende innledere før panelet ble enige om å være uenige.
– For oss er det viktig å løfte denne debatten, som har gått i fagmedia det siste året. Selv om alle parter ikke er enige om kostnadsdekningen, så er det viktig å understreke at vi oppfyller produsentansvaret slik det er lovfestet i dag. Samtidig vil nok kostnadene våre øke parallelt med økte krav i årene som kommer. Hva vederlaget blir for hvert enkelt materialslag er det returselskapene som bestemmer, basert på hva innsamling og gjenvinning faktisk koster, konkluderer administrerende direktør Jaana Røine etter debatten.
Det var mye som handlet om bærekraft, plast og sirkulære verdikjeder i alle bransjer under Arendalsuka. Administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur, deltok blant annet i debatt om «Bærekraftsdilemmas». Se opptak her
I tillegg diskuterte Plastretur sammen med TOMRA, Coop, Agder Renovasjon og Handelens Miljøfond hva som skal til for å få til et uendelig kretsløp av plast.
Her ble det nye finsorteringsanlegget til Plastretur og TOMRA i Hobøl, trukket fram som en viktig brikke. I tillegg ble det satt søkelys på andre utfordringer i verdikjeden.
For alle som jobber med sirkulære verdikjeder, enten man setter emballerte produkter på markedet eller man samler inn og gjenvinner det, var det mange spennende arrangementer i år.
– Vi har deltatt på Arendalsuka siden oppstarten, og interessen for gjenvinning, bærekraft og sirkularitet har eksplodert de siste årene. Så selv om det er mange meninger om denne uka, så er det viktigste vi tar med oss herfra de gode samtalene vi har med våre samarbeidspartnere og medlemmer, sier kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge.
Takk til alle som slo av en prat, eller deltok på våre arrangementer. Vi håper mange også fulgte med digitalt, eller benytter muligheten til å se opptak.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.