Når kulda kryper inn blåser nordmenn i både pipebrann, helsefare og forurensning. Hvert år brenner vi 34 millioner drikkekartonger i peis og ovn. Gunnar Moen i Grønt Punkt etterlyser en bedre fyringskultur i Norge.
BLÅSER I MILJØ, HELSE OG SIKKERHET: Nordmenn brenner 34 millioner drikkekartonger hvert år. Foto: Arash Nejad / nyebilder.no
Vi drikker en enorme mengder juice- og melkeprodukter hver dag. Med på kjøpet følger nærmere 20 000 tonn drikkekartong i løpet av et typisk år. Drøye fem prosent av disse – altså 34 millioner kartonger – blir flammenes rov. Dette ifølge en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Grønt Punkt Norge, som driver returordningene for blant annet drikkekartong.
– For noen år siden ble en bok om ved bestselger i Norge, og folk benket seg foran tv-en for å se et 12 timer langt program om peiskos. Nå virker det som vi behøver en oppstiver i god fyringskultur, sier Gunnar Moen. Han er fagsjef for innsamlingsordningene fra forbrukere i Grønt Punkt Norge.
Kan skade ildstedet
Craig M. Neville, salgssjef i Nordpeis, forteller at dersom du fyrer med drikkekartong bortfaller ildstedets garanti.
– Det samme gjelder hvis du fyrer med impregnert tre, malt tre, plastlaminat, kryssfiner, sponplater, avfall og trykksaker. Felles for disse materialene er at de under forbrenning kan danne saltsyre og tungmetaller som er skadelige for miljøet, deg og ildstedet. Saltsyren kan også angripe stålet i skorsteinen eller murverket i en murt skorstein, forklarer Neville.
Stuens midtpunkt
Han mener varmepumper og panelovner ikke erstatter peisen som stuens midtpunkt.
– Det er mye vær i landet vårt. Ikke at det skremmer oss: Vi går tur med hunden, beveger oss i fjellet og jogger i marka. Og når vi er ferdige med å være ute i alt været, er det fint å sette seg til rette foran peisen med en kopp kakao og nyte lukten og varmen fra levende flammer. Det er ikke like mye kos foran en varmepumpe, sier Neville.
Et mindretall ødelegger for alle
Hver husstand brenner ifølge statistikken 14,6 drikkekartonger hvert år i snitt. Gunnar Moen i Grønt Punkt tror imidlertid at noen verstinger står for en uforholdsmessig stor andel av kartongen som brennes.
– Som regel er det slik at folk flest er flinke til å resirkulere de fleste kartongene sine, mens et fåtall ikke bryr seg. Det er trist for omgivelsene. Flere byer har problemer med for høyt svevestøv- og partikkelnivå om vinteren, særlig i kuldeperioder. Brenning av kartonger lager store mengder partikler som er skadelig for lokalmiljøet, sier Moen.
Han oppfordrer alle til å skylle og levere inn alle drikkekartongene sine i den kommunale returordningen. – Fibrene i en melkekartong kan få både seks og sju liv når den resirkuleres. Dette reduserer utslipp og sparer energi, sier Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge.
Av Henning Poulsen, Pressenytt
Ekspertenes fyringstips:
1. BYGG BÅLET RIKTIG
Bruk tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og to-tre opptenningsbriketter øverst. En huskeregel er at tørr ved veier lite og har dype sprekker. Fuktig ved gir 10 til 30 ganger mer utslipp av sot og partikler.
2. TENN FRA TOPPEN
Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, som gjør at du hurtig får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen, så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.
3. SØRG FOR NOK LUFT
Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenning. Kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som drar luft ut av huset reduserer trekken i pipa. Åpne alle ventiler i ovnen. Sett gjerne døren på gløtt i opptil fem minutter til det brenner godt. Først når ildstedet er varmt reguleres ventilene ned. Det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlig flamme – bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.
(Kilde: Norsk Varme)
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.