På vegne av Plastretur har Grønt Punkt Norge fornyet avtalen med Polymertrade og vil fortsette tilbudet om innsamling og gjenvinning av blandet plast fra kommuners gjenvinningsstasjoner.
Siden 2019 har alle norske kommuner hatt tilbud om å levere blandet plast fra gjenvinningsstasjoner til sortering og materialgjenvinning gjennom Grønt Punkt Norge og Plastretur. Kommunene kan med dette levere plast som ikke er emballasje i denne ordningen. I dag er det 10 kommuner/IKS av landets rundt 75 selskaper som benytter seg av tilbudet, og 3 800 tonn gjenvinningstasjonsplast ble i 2020 sendt til sortering. Av dette ble 70 prosent sendt videre til materialgjenvinning, resten var ikke-gjenvinnbar plast og forurensinger av andre materialer enn plast. 1 620 tonn av totalen var emballasje.
Etter en anbudsrunde med tre tilbydere har avtalen med Polymertrade (RetroPlast) blitt fornyet med to nye år med sortering av plast fra gjenvinningsstasjoner. Det er også inngått tilsvarende avtale med Quantafuel (tidligere Replast) i Kristiansund, som får ansvaret for aktører i området Møre og Romsdal.
Plasten fra gjenvinningstasjoner som kategoriseres som «blandet plast», inneholder både produkter og emballasje - inkludert drypptørr og tom plastemballasje som har inneholdt farlig avfall. Med andre ord kan spann brukt til maling, lakk og lim leveres i denne innsamlingsordningen. Landbruksplast kan også ved nærmere avtale inkluderes.
Bakgrunnen for at Grønt Punkt Norge tilbyr gjenvinning av blandet plast, er de felles krevende målene både norske kommuner får til utsortering og Grønt Punkt Norge og den enkelte kommune får til materialgjenvinning.
Avtalen innebærer at Grønt Punkt Norge betaler transport og sorteringskostnader for emballasjeandelen, mens kommunen/IKS betaler for resten. Fordelingen avgjøres på bakgrunn av plukkanalyser per 100 tonn som kommer fra kommunen. Hittil i 2021 viser plukkanalysene en emballasjeandel på 46 prosent.
Ønsker du mer informasjon om avtalen? Ta kontakt med Kristian Nordby i Grønt Punkt Norge sin gjenvinningsavdeling.
Vi arrangerer også webinar torsdag 25. november kl.09.00 til 09.45 med tema «Gjenvinning av blandet plast fra gjenvinningsstasjoner».
Meld deg på webinaret her.
For å inngå gjenvinningsstasjonsavtale må kommunene ha separate innsamlingsenheter for blandet plast og EPS på gjenvinningsstasjonen. Dette er viktig for å unngå at det havner i strømmen til sorteringsanleggene, og for å sikre økt gjenvinning av EPS.
Kommuner som vil inngå avtale, får bistand av oss for å sørge for praktiske løsninger for innsamling og avsetning av EPS.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.