I lørdagsmagasinet til Dagens Næringsliv 7. september setter avisen et kritisk søkelys på gjenvinning av norsk husholdningsplast. De påpeker at det blir materialgjenvunnet for lite plast, og mener at mangel på tilsyn av dagens ordning fører til at vi ikke vet hvor den kildesorterte plastemballasjen havner.
Det finnes svakheter og utfordringer i dagens internasjonale system for innsamling og gjenvinning av plast, det er vi helt enige i. Samtidig er det viktig å påpeke at forbrukere og næringsliv må fortsette å sortere plast. Selv om dagens system ikke er godt nok, er det det beste vi har, og mye bedre enn om all plast ble brent.
Her kan dere lese vår kronikk til saken og nettsaken vi har publisert på egne sider.
Overfor våre samarbeidspartnere er det viktig å understreke at vi har kontroll og sporbarhet på plastemballasjen som samles inn gjennom vårt retursystem. I Dagens Næringsliv kan det framstå som at vi kun har kontroll på plastemballasjen frem til ferdig sortert vare. Det er ikke riktig. Selv om rapporteringspunktet vårt til myndighetene er ut av sorteringsanlegget, krever vi full sporbarhet også videre til de mottakerne som gjenvinner plasten.
Fra innsamlere av næringslivsplast krever vi sporbarhet og kontroll gjennom inngåelse av trader/gjenvinner-avtale med aktuelle nedstrømsløsninger. Ved utgangen av året får vi dermed rapporter på mengder mottatt fra norske innsamlere.
Sorteringsanleggene for husholdningsplast sender oss tilsvarende rapporter som forteller hva som selges videre og til hvilken mottaker. Oversiktene legges også ved den årlige rapporteringen til Miljødirektoratet. Dagens Næringsliv fikk mulighet til å få innsyn i disse rapportene, med forbehold om at de ikke ble publisert. Det takket de nei til. Det er vilkår i avtalene vi har med gjenvinnere og sorteringsanleggene som hindrer oss i å publisere navn på mottakere av plasten. De anser dette som konkurransesensitiv informasjon og vi bryter vår kontrakt hvis vi offentliggjør dette.
Artikkelen en påminnelse om at sporbarhet er viktig både for husholdningsplast og det som går i næringslivsstrømmene, med fri avsetning. Ved å til enhver tid kunne dokumentere hvor plaststrømmene går, beholder vi tilliten til systemet. Gjennom de kravene vi stiller dere som har avtale med oss, om godkjenning av nedstrømsløsninger sikrer vi også god sporing på strømmene fra næringslivet.
Vi har vært i kontakt med Dagens Næringsliv i lengre tid og har tatt dem med til sorteringsanlegg og midlertidige lagre. De har fått innsyn i dokumenter, har fått se avtaledokumenter og vi har opplyst om gjenvunnede mengder oppgitt på mottakerland. For oss er det viktig med åpenhet og at retursystemet vi representerer er transparent og har høy troverdighet.
Vi synes derfor det er synd dersom etterlatt inntrykk er at det ikke er kontroll på plaststrømmene fra Norge. Vi imøteser et eventuelt tredjeparts tilsynsorgan hjertelig velkommen. Vi rapporterer årlig til Miljødirektoratet, og dersom det øker tilliten i befolkningen og bransjen, er det kun positivt med ytterligere revisjon av systemet.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.