Returselskapet rapporterte 55 prosent materialgjenvinning i sitt andre driftsår.
For andre gang i historien ble gjenvinning av norsk treemballasje rapportert til Miljødirektoratet 1. april i år. Tallene for 2023 viser at Treretur, gjennom tett samarbeid med kommunale og private innsamlere, har materialgjenvunnet 55 prosent av treemballasjen som er satt på markedet av Grønt Punkt Norge sine medlemmer. En økning på 13 prosentpoeng fra året før.
– Rapporteringen av treemballasje skiller seg fra andre materialslag fordi reparasjon teller som materialgjenvinning, sier administrerende direktør Svein Erik Rødvik.
Treemballasje er blant annet trepaller, kabeltromler, trebobiner, trekasser, karmer og avstivere rundt produkter. Spesielt trepaller og kabeltromler er godt egnet for reparasjon og ombruk.
Allerede før Treretur ble etablert, ble innsamling og gjenvinning av treemballasje sikret gjennom trevirkestrømmen hos innsamlere. Det fantes imidlertid ikke egne tall på hvor stor andel som var emballasje. Derfor er gjenvinningstallene basert på plukkanalyser i blandet trevirkestrøm hos aktører med Treretur-avtale, i tillegg til tall på reparasjon og ombruk fra Smartretur.
– De første årene har vi også brukt mye tid på å gjøre bedrifter klar over at de har et produsentansvar for treemballasje. Nå har vi fått stor tilslutning, noe som sikrer et rettferdig system, sier Rødvik.
I henhold til Avfallsforskriften kap.7
Mengden emballasje medlemmer i Grønt Punkt Norge – og returselskapet Treretur – bringer ut på det norske markedet. Tallene inkluderer nytt på markedet og reparert i 2023.
41.241 tonn
Andelen som er rapportert materialgjenvunnet av mengden emballasje satt på markedet av våre medlemmer. Materialgjenvinningstallene for tre inkluderer også reparasjon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.