Flere produsenter som bruker kombinasjonsfolier til sine produkter er i full sving med å endre merkingen på sin emballasje. For Maarud har den viktigste motivasjonen for endringen vært ærlighet overfor forbrukeren ved å endre merking av emballasjen. Nå utfordrer de også seg selv i å teste ut ny emballasje med bedre gjenvinnbarhet.
Potetgullprodusenten Maarud er en av emballasjeprodusentene som har tatt grep etter nye anbefalinger om merking av kombinasjonsfolier (sammensatt emballasje).
I tillegg til ny merking, har de også startet den utfordrende jobben med å teste alternativ emballasje.
Hvorfor bruk av kombinasjonsfolie?
Stephanie Mueller er produktutvikler i Maarud og forteller at de allerede har testet flere alternative emballasje-kombinasjoner som har bedre gjenvinnbarhet enn dagens potetgullpose. Dette er imidlertid et vanskelig og krevende arbeid.
– I vår bransje har vi en felles utfordring – vi må sørge for posetetthet. Potetgullet skal ha best mulig kvalitet og bevare sprøheten. Fordi Maarud bruker vegetabilske oljer nesten uten mettet fett, er produktet veldig sensitivt for oksygen og kvaliteten blir raskt dårlig. Hvis posene ikke er helt tette blir flakene harske når de kommer i kontakt med oksygen. Vi behøver kombinasjonen av polypropylen og aluminium for å sikre denne holdbarheten, konstaterer hun.
Potetgull-entusiastene har forsøkt seg frem med forskjellige materialer som potensielt vil gjøre emballasjen gjenvinnbar. De har imidlertid ikke funnet en løsning på ny emballasje for det knasende produktet, men fortsetter å teste. Samtidig vil de fortsette å jobbe på en måte som opprettholder deres engasjement for både miljøet og forbrukeren som skal oppleve mattrygghet når de spiser Maaruds produkter.
Stephanie Mueller er produktutvikler i Maarud og vektlegger ærlighet mot forbruker (Foto: Maarud)
Ærlighet varer lengst
– Potetgull er et produkt som krever en bestemt emballasje. Plastlaminatet vi har i dag har en kombinasjon av egenskaper med oksygen- og fuktighetsbarriere, samt lysbeskyttelse. Dette gjør også at det holder seg godt i opptil 26 uker, noe som igjen er med på å bidra til å redusere matsvinn. Vi kunne kombinert polypropylen med annen plast som kunne oppnådd oksygen- og fuktighetsbarriere, men det er vanskelig å oppnå god kvalitet av denne type barriere med et annet materiale enn metall, sier produktutvikleren
– Vi kan ikke love en løsning på utfordringene med denne emballasjen, men vi vil fortsette arbeidet og samtidig være ærlige med de som kjøper våre produkter om at emballasjens gjenvinnbarhet er noe vi forsøker å forbedre. Det viktigste er at vi fortsetter å prøve oss frem samtidig som vi endrer merking på emballasjen, avslutter Mueller.
Fakta:
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.