Bare 62 norske kommuner krever at deres leverandører bidrar til kildesortering. - Hvis vi som kommune ikke stiller krav risikerer vi å favorisere miljøverstingene, sier Kjetil Kleveland, miljøkoordinator i Drammen kommune.
Av Kari Magnussen, Pressenytt
Innsamling, kildesortering og gjenvinning av avfall er en viktig del av kampen for en miljøvennlig vekst i næringslivet. Likevel er det i dag flere av de som selger og produserer varer som ikke betaler for gjenvinning av emballasjen.
I 2011 ble det brukt over 61 000 tonn plastemballasje og nærmere 10 000 tonn isopor i næringslivet.
- Næringslivet kan vise til gode resultater for gjenvinning gjennom produsentansvarsordningene for emballasje. Men det er viktig at alle deltar. Store innkjøpere kan bidra ved å bli kontrollmedlem i Grønt Punkt. Jeg oppfordrer alle offentlige etater og kommuner til å bli kontrollmedlem, sier Bård Vegar Solhjell. Han legger til at Miljøverndepartementet har vært kontrollmedlem i flere år.
- Vil ikke favorisere verstingene
Fornyings- og administrasjonsdepartementet besluttet i 2009 at offentlige innkjøpere skal kreve at deres leverandører er medlem i en returordning for brukt emballasje.
I dag er 62 av 429 kommuner kontrollmedlem i Grønt Punkt. Én av disse er Drammen kommune. Drammen har stor vekst av industribedrifter og annet næringsliv, og er en av de raskest voksende byregionene i Norge. Øvrige kontrollmedlemmer i Buskerud fylke er Kongsberg, Ringerike, Gol, Øvre Eiker og Lier.
- Vi ser at en vesentlig del av vårt miljøarbeid gjøres gjennom våre innkjøp og de kravene vi stiller til våre leverandører. Vi må ha kontroll på at de faktisk betaler for gjenvinning av sin emballasje og ikke er gratispassasjerer, sier Kjetil Kleveland, miljøkoordinator i Drammen kommune.
Han synes det er synd at det ikke får noen konsekvenser at folk ikke gjør opp for seg.
- I verste fall ender vi med en situasjon der noen betaler og gjør ting ordentlig - og dermed kanskje blir dyrere i drift. Det igjen kan bety at de taper anbud mot noen som ikke tar den kostnaden. Da vil i praksis vi som kommune favorisere miljøverstingene, sier Kleveland.
Mange sniker seg fortsatt unna
Gjenvinning av plastemballasje, emballasjekartong og drikkekartong i Norge driftes av Grønt Punkt i samarbeid med kommuner og private renovasjonsselskaper. Returordningene finansieres av medlemmer fra næringslivet. Det offentlige kan gjennom gratis kontrollmedlemskap kreve at deres leverandører er med på dette spleiselaget.
- Vi er veldig avhengig av våre kontrollmedlemmer. De gjør en usedvanlig viktig jobb for miljøet og for samfunnet. For at vi skal klare å få med oss hele næringslivet, er vi avhengig av at det offentlige bruker den makten de har som storkunder, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.