logo
  • Medlemskap
    • Om medlemskap
    • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
    • Rapportering, regler og vederlag
    • Medlemssupport
    • Medlemsøk
    • Vederlagssatser
      Medlem
  • Emballasjedesign
    • Om emballasjedesign
    • Emballasjemerking
    • Lag sirkulær emballasje
    • Design for kildesortering
    • Plastløftet
    • Gjenvinningskalkulator
  • Resirkulering
    • Om resirkulering
    • Returkartonglotteriet
    • Hva skjer med det vi kildesorterer?
      • Drikkekartong
      • Emballasjekartong
      • Plastemballasje
      • Metallemballasje
      • Glassemballasje
      • Bølgepapp
    • Fakta og tall
  • Innsamling
    • Om innsamling
    • Kommuner og IKS
    • Næringsliv
    • Landbruksplast
    • Bransjekart
  • Om oss
    • Om Grønt Punkt Norge
    • Kontakt oss
    • Våre ansatte
    • Eiere og styret
    • Presse og media
    • Ofte stilte spørsmål
  • Aktuelt
Søk
Min side
logo
Forside · Aktuelt· Nyheter· Kan vi forhindre forsøpling med bedre design?
Aktuelt
Nyhet Medlemmer
25. apr. 2023
Design Mot Forsøplin
WORKSHOP: Det ble utvekslet både erfaringer og ideer under workshopen

Kan vi forhindre forsøpling med bedre design?

Produsenter, produktdesignere og studenter var samlet i en workshop for å dele erfaringer og se på konkrete designgrep som kan bidra til å redusere forsøpling. Workshopen er et ledd i prosjektet Design mot forsøpling og skal bidra til at flere får tilgang til verktøy og hjelpemidler for å designe bedre emballasje.

Prosjektet Design mot forsøpling er et samarbeid mellom Hold Norge Rent, Mepex, Grønt Punkt Norge og Emballasjeforeningen, finansiert av Handelens Miljøfond.

I workshopen som ble arrangert 19. april, ble deltakerne bedt om å tenke på hvordan brukssitasjonen gir forhøyet forsøplingsrisiko, og hvordan man kan gjøre endringer i emballasjeløsninger for å redusere risikoen for forsøpling.

Julianne Pheng og Victoria Phan, masterstudenter ved Oslo Met som har praksis hos Grønt Punkt Norge, viste fram typiske eksempler som kan føre til forsøpling. For eksempel at emballasjen deler seg opp i flere deler, overemballering, eller åpne/lukkemekanismer som gjøre at smådeler og fliker løsner.

Deretter fikk deltakerne i oppgave å foreslå bedre designløsninger for typiske forbrukerprodukter som ofte havner på avveie.

Design Mot Forsøpling (1)
HINDRE FORSØPLING: Masterstudentene Julianne Pheng og Victoria Phan viste fram emballasje som har høy forsøplingsrisiko. FOTO: MEPEX

Forsøpling: lekkasje i den sirkulære økonomien

Mari Mo Osterheider fra Hold Norge Rent viste hvordan ulike faktorer påvirker risikoen for at forsøpling skjer, og forklarte at forsøpling må ses på som en lekkasje i den sirkulære økonomien.
Sindre Rosness fortalte om Goods sitt arbeid med bærekraftig emballasje, og det åpent tilgjengelige verktøyet Index.

Pia Amalie Sundt, bærekraftsansvarlig i Hennig-Olsen Is, fortalte om hvordan de har integrert arbeid mot forsøpling i sin bærekraftsstrategi. I 2021 var de med i Bølgen-prosjektet, og en ryddeaksjon på Stokken i Kristiansand, hvor de blant annet fant is-emballasje og skjeer, som ble en utløsende faktor for arbeidet og skapte mye engasjement for å finne alternative emballasjeløsninger. Visjonen de jobber etter er «Minst mulig i naturen».

Einar Aasved Storeide fra UNIL og Ane Simonsen fra Norgesgruppen fortalte og viste fram hvordan de har utviklet verktøy som skal hjelpe de å vurdere forsøplingsrisiko for sine produkter.

Design Mot Forsøpling (7)
BEDRE DESIGN: Deltakerne ble utfordret til å se på hvordan designendringer kan bidra til mindre forsøpling. FOTO: MEPEX

Ønsker du mer av dette? 👋

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

Kontakt oss
Kontaktinfo

22 12 15 00
post@grontpunkt.no

Besøksadresse

Karenslyst allé 9a
0212 Oslo

Postadresse

Grønt Punkt Norge
Postboks 91 Skøyen
0212 Oslo

Organisasjonsnummer

977 075 521

Sosiale medier

Facebook
Instagram
Youtube
Linkedln
Twitter

Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.

English version

Personvern og cookies
NO / EN
Til toppen av siden Til toppen