Gjennom organisasjonen Expra har Grønt Punkt Norge en sterk stemme inn i EUs lovgiving.
Grønt Punkt Norge har siden oppstart i 2013 vært en del av organisasjonen EXPRA, Extended Producer Responsibility Alliance, som er lokalisert i Brussel. Organisasjonen jobber blant annet for å sikre gode og rettferdige rammebetingelser for produsentansvaret på tvers av landegrenser og representerer 31 non-profit produsentansvarsorganisasjoner i til sammen 29 land.
Expra sendte i april inn sine innspill til den omfattende revideringen av EUs PPWD, Packaging and Packaging Waste Directive. Les også «10 punkter i EUs forslag til nye emballasjekrav».
– Gjennom Expra har også vi i «utenforlandet» Norge en sterk og god stemme inn mot myndighetene i EU, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge og styremedlem i Expra på niende året.
Expra vektlegger at regelverket må legge til rette for nasjonale effektive løsninger, og at hvert land må kunne optimalisere sine løsninger. I dette ligger en forventning om at et direktiv vil bedre kunne tilpasses særegenheter i de enkelte land enn forordning, som er foreslått av kommisjonen.
Reglene må omfatte helhetlige løsninger som vektlegger emballasjens funksjonalitet og samtidig hensyntar klimapåvirkningen. Kravene må være både LCA- og forskningsbaserte.
Det er viktig med god forutsigbarhet, ikke minst knyttet til nødvendige investeringer produsentene må ta for å møte regelverket.
Det er også nødvendig med tydelige og klare definisjoner på hvor i verdikjeden produsentansvaret skal ligge.
Mål for gjenvunnet innhold og ombruk bør legges på nasjonalt nivå, ikke for hver bedrift eller emballasjeenhet.
Expra peker på at kommisjonens forslag hvor gjenvinnbarhet er teoretisk definert i grenseverdier med små marginer ikke er realiserbart i praksis. En emballasjes gjenvinnbarhet bør derfor baseres på mer robuste grenseverdier, hvor det grupperes i tre nivåer; rødt (ikke gjenvinnbart), gult (delvis gjenvinnbart) eller grønt (fullt ut gjenvinnbart) materiale, slik det i dag gjøres iblant annet i Sverige. Kravet til økomodulert vederlag bør baseres på disse grenseverdiene, kombinert med de konkrete gjenvinningskostnadene. En teknisk komite må raskt etableres.
Forslaget fra EU-kommisjonen handler i all hovedsak om forbrukeremballasje. Expra mener nytt regleverk bør skille på husholdning og næringslivsemballasje. I Norge har vi ikke et slikt skille i lovgivningen, men i flere andre land er det stor forskjell på både fokus og kravene.
Regelverket må bidra til å sikre at alle som setter emballasje på markedet må ta ansvar. Dette gjelder ikke minst for netthandel, som i mange europeiske land (også Norge) ikke omfattes av gjeldende lovgivning og dermed er gratispassasjerer i retursystemene.
Fordi mye av reguleringene er overlatt til kommende detaljreguleringer, som ofte er forsinket, krever EXPRA at tidsfristene som er satt må holdes. Forsinkede detaljreguleringer medfører ofte at hvert land i stedet lager sine egne regler, noe som undergraver den harmonisering som er en av kommisjonens hovedmålsettinger.
Også gjennom Miljødirektoratet hadde Grønt Punkt Norge også mulighet til å komme med innspill til ny europeisk regulering av produsentansvaret. Dette ble levert 28. februar. Les innspillet her.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.