Selskapet Otto Graf i Tyskland bruker norske ketchupflasker, isbokser og sjampoflasker til å lage samfunnsnyttige produkter til overvannshåndtering. 30 representanter fra kommuner og IKS har denne uken fått besøke fabrikken som årlig tar i mot i underkant av 1.000 tonn resirkulert PP-plast fra Norge.
Grønt Punkt Norge har siden oppstart arrangert studieturer for å vise norske lokale innsamlere hvilket system de bidrar til når de har ansvaret for innsamling av emballasje. Turen er også en viktig møteplass mellom de ulike kommunene, og med Grønt Punkt Norge.
I år gikk turen til Otto Graf anlegget i Teningen i Tyskland. Dette er en fabrikk som hovedsakelig bruker resirkulert PP og HDPE i sine produkter. Og noe av de resirkulerte råvarene de bruker i sin produksjon, kommer fra norske husholdninger.
Anlegget tar sjelden i mot besøkende, men har gjort et unntak for Grønt Punkt Norge.
- Kvaliteten fra Norge er blant den beste, fortalte råstoffansvarlig Jörg Drägert under omvisningen på anlegget.
Otto Graf kjøper PP og HDPE blant annet fra sorteringsanlegget Kedenburg, hvor vi leverer mye av den norske husholdningsplasten. Den smelter de på henholdsvis 230 og 180 grader, før de bruker det i produksjonen.
PPen stammer blant annet fra isbokser, ketchup- og sjampoflasker, mens HDPEen kommer fra produkter som spylevæskekanner og zaloflasker.
GRANULAT: Otto Graf kjøper blant annet PP og HDPE fra Kedenbrug.
Produktene som produseres i Teningen er miljøprodukter som vanncisterner, vanntanker, overvannsoppsamlere og kompostbeholdere.
Disse produktene lages ved å bruke mer enn 50 prosent resirkulerte råvarer. I tillegg er samtlige produkter fra Otto Graf gjenvinnbare i seg selv og skal ha en levetid på minst 50 år.
I dag selges produktene i 70 land, blant annet Norge.
PRODUSERT AV RESIRKULERT PLAST: Dette er blant produktene som Otto Graf selger til over 70 land.
Besøket ble positivt mottatt fra deltakerne på turen.
- Det var interessant å se hva det blir til og at plasten kommer tilbake til Norge som nyttige produkter, sier Lars Pedersen i Avfall Sør og Marianne Haugland fra KS Bedrift.
De synes det var positivt å få en bekreftelse på at det finnes et marked for produkter av resirkulerte råvarer.
Flere fremhevet også nytten ved å lære mer om hvor viktig kvaliteten på den resirkulerte plasten er.
- Det er veldig nyttig å forstå hvor viktig kvaliteten er når det gjelder å få til god og høyverdig gjenvinning. Når vi forstår dette og får se det med egne øyne er det lettere å formidle kvalitet til våre innbyggere, sier Frode Berget og Lars Øyvind Solhaug fra Horisont miljøpark
30 DELTAKERE: Totalt 30 representanter fra kommuner og IKS deltok på turen, i tillegg til fire fra Grønt Punkt Norge. Etter besøket hos Otto Graf var det faglig samling.
Fakta om Otto Graf
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.