Trekker fram syv viktige punkter Miljødirektoratet bør ta med i arbeidet.
I regjeringens strategi for sirkulær økonomi, er utvidet produsentansvar trukket fram som et virkemiddel for å oppnå sirkulære verdikjeder for materialer. Miljødirektoratet skal på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet gå gjennom produsentansvarsordningene i Norge og komme med anbefalinger til endringer.
I den forbindelse inviterte direktoratet 30. august til åpent møte, for å få konkrete innspill på hvordan gjeldende og kommende produsentansvarsordninger best kan reguleres. Grønt Punkt Norge og administrerende direktør Jaana Røine holdt i dette møtet et innlegg med innspill til arbeidet.
Her kan du lese Grønt Punkt Norge sitt innlegg til Miljødirektoratet, på vegne av materialselskapene Plastretur, Norsk Returkartong, Sirkel Glass, Norsk Metallgjenvinning og Norsk Resy.
Vi hilser den lanserte norske strategien for en sirkulær økonomi velkommen.
Vi mener samtidig at vi kan være stolte av returordningene som gjennom 25 år har bidratt til å utvikle en sirkulær økonomi. Vi har bidratt aktivt med - kunnskap, holdninger og handling når det gjelder for eksempel kildesortering, design for gjenvinning og bruk av resirkulerte råvarer i nye produkter, samt hvor viktig kvalitet er i alle ledd gjennom hele verdikjeden.
Det er veldig bra at myndighetene nå setter enda mer fokus på sirkulær økonomi – ikke minst innenfor offentlig sektor.
Vi mener at det offentlige også må ta sin del av jobben - og stille krav til innkjøp av produkter med gjenvunnet materiale samt kreve at alle vareleverandører er medlemmer i et godkjent retursystem for emballasje.
Vi mener også at norske rammebetingelser må samsvare med EU-regelverket – for eksempel med krav til bruk av resirkulert materiale, ombruk, design for gjenvinning og økomodulering av vederlag.
Det kommer nå mange nye regler og viktige veiledninger fra EU som myndighetene i samarbeid med oss aktørene må få implementert på en best mulig måte i Norge
Vi hilser EUs krav og en god veiledning til differensiering av vederlag velkommen. Det vil si en veiledning for hvordan vederlaget skal kunne beregnes etter emballasjens gjenvinnbarhet. I et marked med konkurranse, kreves det at myndighetene regulerer dette.
Netthandel, privat import og andre gratispassasjerer undergraver produsentansvaret. Stadig flere kjøper direkte fra nettaktører i utlandet. Når man kjøper varer på nett er det i mange tilfeller ingen som betaler vederlag for innsamling og gjenvinning av brukt emballasje. Dette forsterker konkurransevridningen i favør av utenlandske selskaper som opererer over grenser med basis i lavkostland.
Derfor må norske myndigheter sørge for en skikkelig regulering av netthandel og privatimport – gjerne samordnet med Norden og EU.
Emballasjeregisteret som skal etableres må omfatte både registrering og kontroll av emballasjemengder hos produsentene – slik at heller ikke underrapportering av mengder blir et konkurransefortrinn.
I motsetning til i de fleste europeiske land, kan norske kommuner velge sine innsamlingsløsninger. Dette har i stor grad gitt lokalt tilpassede løsninger og et viktig lokalt engasjement for kildesortering.
Spesielt for plastemballasje er det dessverre nettopp i kildesorteringsleddet vi finner den største lekkasjen i kretsløpet. Nesten 2/3 av plastemballasje kastes fortsatt i restavfallet.
Vi er derfor meget godt fornøyde med myndighetenes forslag om å stille krav til utsortering av plast fra husholdningene. MEN utsorteringskravet fra forbrukere må være minst på 70 % i 2025 – for at Norge samlet kan ha en mulighet for å oppnå 50 % materialgjenvinning .
Vi er fornøyde med at Norge aktivt følger opp EUs satsing på sirkulærøkonomi. Om vi skal oppnå de ambisiøse miljømålene må disse tiltakene på plass:
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.