Potetgullposer, suppeposer og kaffeposer har lenge skapt sorteringsforvirring for norske forbrukere. Nå ønsker vi at denne typen kombinasjonsfolier skal merkes “kastes i restavfallet”.
Bakgrunnen er at folie som er sammensatt av plast og papir eller plast og aluminium hvor plast er hovedmateriale ikke kan materialgjenvinnes med dagens teknologi.
– For miljøet er det derfor bedre at det energiutnyttes lokalt og ikke fraktes til sorteringsanlegg i Tyskland før det energiutnyttes, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.
Tidligere har man merket emballasjen etter hvilket materiale det er mest av.
Finn riktige merker til ditt produkt på www.emballasjemerking.no
Husk å merke emballasjen med Grønt Punkt-merket, som er bevis på at dere tar produsentansvaret.
Selv om kombinasjonsfoliene ikke kan gjenvinnes, har bedriften produsentansvar for den. Vederlaget går til å motivere og finansiere plastinnsamling og gjenvinning, så vi i fellesskap oppfyller myndighetenes krav til næringslivet.
Ny emballasje som beskytter produktet
Emballasjens viktigste funksjon er å ta godt vare på produktet, og vi forstår at det er årsaken til at en rekke varer emballeres med kombinasjonsfolier.
– Vi ser imidlertid at det vil komme EU-krav til gjenvinnbarhet og er derfor spent på utviklingen framover. Kan det utvikles emballasje som både holder potetgullet godt og sprøtt og kaffen aromatisk og nykvernet, men samtidig kan materialgjenvinnes? spør Jaana Røine.
Hun tror de produsentene som ligger i forkant av emballasjeutviklingen har mye å vinne i framtiden, både hos forbruker og myndigheter.
Design for gjenvinning
I prosjektet “Design for gjenvinning” samarbeider vi med flere av landets største produsenter. I fellesskap ønsker vi å se på emballasjeløsninger som oppnår bedre materialgjenvinning, uten at det går på bekostning av matsikkerhet og matsvinn.
Målet er å komme fram til konkrete og realistiske grep til bedriftene.
Har du spørsmål om “Design for gjenvinning” eller rundt emballasje og materialgjenvinning, må du gjerne ta kontakt med Grønt Punkt Norge. Vi deler vår kunnskap med våre medlemmer.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.