I 2023 har andelen avfall som følger fraksjonen «blandet plastemballasje», variert fra 18 prosent ned til 0,8. Her er innsamlernes beste tips til å holde forurensningen nede.
Siden oppstarten av fraksjonen «blandet plastemballasje til gjenvinning», har en rekke innsamlere benyttet seg av muligheten til å sende usortert plastemballasje til gjenvinning gjennom Plastretur. I 2022 ble til sammen 4.000 tonn sendt til materialgjenvinning og i år blir det trolig rundt 7.000 tonn.
Formålet med å tilby innsamlere muligheten til å levere blandet plastemballasje til sortering og gjenvinning, er å sørge for at plast som tidligere i stor grad har gått til forbrenning i stedet materialgjenvinnes. Selv om fraksjonen bare skal bestå av blandet plastemballasje, inneholder den ofte forurensninger som plastprodukter og annet avfall.
– Vi ser imidlertid at enkelte innsamlere er veldig flinke til å holde mengden avfall nede, mens andre ikke er like flinke. Som for all plast som fraktes til gjenvinning, er det viktig at vi sørger for at det er minst mulig forurensning, sier Are Magnus Adolfsen.
Det gjennomføres plukkanalyser på leveranser av blandet plastemballasje. De viser at andelen forurensning i form av avfall i snitt er på 7,2 prosent og ikke-emballasje utgjør 14,4 prosent.
Norsk Gjenvinning Kristiansand er blant innsamlerne som klarer å holde forurensningsgraden nede og emballasjeanden høy. De har levert blandet plastemballasje med 4,4 prosent, 0,8 prosent og 0,9 prosent avfall.
Anleggsleder Bernt Moen mener de gode tallene skyldes fokus på sortering og kvalitet, både internt på anlegget og hos kunden.
I Kristiansand tar de imot klar folie og blandet plast. I mottakskontrollen fjernes synlig restavfall før plasten sorteres maskinelt i seks fraksjoner, inkludert blandet plastemballasje.
For å oppnå god sortering har Moen noen konkrete tips:
Ragn-Sells Borgeskogen har også gjort en god jobb med å holde andelen avfall nede. I år ligger de på 5,4 og 2,9 prosent.
Deres beste råd til andre innsamlere er godt samarbeid mellom drift og selgere.
– Det viktigste våre selgere gjør er å skaffe rett kvalitet, derfor har drift møte med salg om plast, for å sikre god kompetanse, sier driftsleder Stefan Berntsen.
Han har flere gode råd, som han tror kan forklare lav forurensingsgrad:
Ragn-Sells Borgeskogen har hatt avtalen med Plastretur om «blandet plastemballasje» i rundt to år.
– Dette er et viktig tilbud for våre kunder og er veldig etterspurt for alle typer bedrifter og næringer, sier Berntsen.
For Norsk Gjenvinning er også «blandet plastemballasje» viktig.
– Alternativet er at dette går rett til forbrenning, sier Bernt Moen.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.