I løpet av kort tid vil betaversjonen av gjenvinningskalkulatoren bli tilgjengelig for medlemmer.
– Nå er vi helt i sluttfasen, og vi håper å lansere den i slutten av september, sier utviklingssjef Johannes Daae i Grønt Punkt Norge.
Kalkulatoren som nå lanseres er en vesentlig utvidelse fra versjonen som ble presentert under en samling for Plastløftet for ett år siden.
Johannes Daae og Lars Brede Johansen har ledet prosjektet I i tett samarbeid med materialansvarlig Petter Aaby Vebenstad i Grønt Punkt Norge. Det har vært viktig for å sikre at kalkulatoren samsvarer med sorterings- og gjenvinningsanleggene vi sender emballasjen til. Det er design- og innovasjonsbyrået Eggs Design som har utviklet kalkulatoren, og den har blitt brukertestet av blant annet Bama, Orkla, Rema 1000, Unil og Mills.
Målet med gjenvinningskalkulatoren er å gi medlemmer et unikt verktøy som vil gi dem god innsikt i å utvikle gjenvinnbar emballasje.
– Ved å bruke kalkulatoren kan du enkelt se hvor gjenvinnbar emballasjen din er, hvordan du kan gjøre den mer gjenvinnbar og du vil også få råd knyttet til emballasjemerking, sier Johannes Daae.
I kalkulatoren skal du fylle inn informasjon knyttet til materialvalg på ulike deler av emballasjen, som for eksempel materiale, sleeve, barriere og kork. I tillegg til lim og trykk. Det er deretter totalen som avgjør gjenvinnbarheten.
– Vi har jobbet mye med å øke kunnskap knyttet til å bruke lik plasttype på selve emballasjen og de ulike underdelene. I kalkulatoren vil man enkelt se konsekvensen ved å velge ulike plasttyper og hva det gjør med gjenvinnbarheten, sier utviklingslederen.
Gjenvinningskalkulatoren har allerede blitt presentert i forbindelse med Plastløftet. Det er imidlertid ikke bare plastemballasje den skal hjelpe deg med.
– Å velge gjenvinnbar emballasje er spesielt viktig når det kommer til plast. Men det er også viktig når det kommer til kartong, glass, metall og bølgepapp.
EKSEMPEL: Slik vil kalkulatoren se ut. SKJERMDUMP
Grønt Punkt Norge er opptatt av at kalkulatoren skal være brukervennlig og et godt hjelpemiddel i utvikling av emballasje.
– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra de som har testet den for oss. Samtidig har det vært veldig viktig å få innspill fra medlemmer som kommer til å bruke den. Det har kommet mange gode forslag til forbedring, og vi mener vi har utviklet noe som mange av våre medlemmer vil ta i bruk, sier Daae.
Han legger imidlertid vekt på at dette er en betaversjon og at det vil være naturlig å komme med utbedringer og feilrettinger etter hvert som flere tar den i bruk.
– Vi jobber som kjent med differensiert vederlag og målet er at dette skal inkluderes i kalkulatoren. Dermed kan man se hvordan valg av materialer avgjør vederlaget, sier Johannes Daae.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.