I juni ble den første plukkanalysen av treemballasje gjennomført hos Geminor. Formålet er å finne ut hvor mye emballasje det er i trevirke-strømmen.
8 prosent av de 8 000 tonnene som ble undersøkt hos Geminor i Haugesund, inneholdt treemballasje. Det er resultatet etter Treretur sin første plukkanalyse i juni 2022. Resten var hovedsakelig planker og trevirke fra bygninger.
I desember 2021 ble Treretur AS godkjent som Norges første og eneste returselskap for treemballasje. Returordningen startet opp 1. januar 2022 og i april rapporterte Grønt Punkt Norge sine medlemmer for første gang inn treemballasje satt på markedet.
Selve innsamlingen og gjenvinningen av trevirke var allerede veletablert hos de fleste innsamlere før opprettelsen av Treretur. Treemballasje har dermed blitt gjenvunnet i eksisterende strømmer i lang tid, og det vil derfor være både fordyrende og miljø- og samfunnsøkonomisk feil å opprette en egen returordning kun for emballasje. Treretur må likevel rapportere til Miljødirektoratet hvor mye emballasje som gjenvinnes årlig, og gjennom plukkanalysene vil man beregne nettopp denne materialgjenvinningsgraden.
MEPEX: Det er konsulentselskapet Mepex som gjennomfører selve analysen. FOTO: GRØNT PUNKT NORGE
Treretur har inngått rapporteringsavtaler med de største innsamlerne av trevirke. I tillegg til analysen utført hos Geminor vil det også gjennomføres hos Norsk Gjenvinning, Retura TRV og Ragn-Sells i løpet av høsten.
Når Treretur i mars 2023 skal rapportere gjenvinningsgraden for første driftsår, er det forventet at målet på 15 prosent gjenvinning blir nådd.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.