Uttrykket «bærekraftig utvikling» ble lansert for tretti år siden i rapporten «Vår felles framtid», ført i pennen av Gro Harlem Brundtland.
Uttrykket «bærekraftig utvikling» ble lansert for tretti år siden i rapporten «Vår felles framtid», ført i pennen av Gro Harlem Brundtland.
Likevel har mange norske bedrifter fortsatt et lite bevisst forhold til alle fordelene de oppnår ved en god strategi for bærekraft. Her gir vi deg de viktigste tipsene til hvordan du kan gjøre bærekraft relevant for din virksomhet.
Smart, ikke snill
Å satse på bærekraft i en bedrift handler ikke om å «være snill med miljøet», men om å tenke smart og langsiktig. Rapporten «Big Future 2025 – forretning med holdbar vækst» fra det danske Instituttet for Fremtidsforskning trekker frem fire definerende trender som vil prege næringslivet både lokalt og globalt i årene som kommer: økende digitalisering, knapphet på ressurser, klimaforandringer og en sterkt økende middelklasse, spesielt i Asia.
Da bærekraft-begrepet ble lansert, hadde forbrukerne liten mulighet til å påvirke merkevarene. Dette endret seg da Internett kom, og med fremveksten av sosiale medier og mobile plattformer ble speilet snudd helt rundt. Eksemplene på bedrifter som har brent seg stygt på ikke å ta forbrukermakten på alvor, er mange og til dels morsomme. Men når man mister markedsandeler som følge av at man ikke har tatt kundenes ønsker og holdninger seriøst, stivner smilet.
Når vi nå går inn i en tid der forbrukerne blir stadig mektigere og det å holde sin sti ren blir et stadig viktigere konkurransefortrinn, er det all grunn til å se litt ekstra på hvordan det står til med bærekraften, og treffe de tiltakene som trengs.
Fem ting å tenke på
Det er viktig å huske at ingen bedrifter er like, og dette gjelder også bærekraft. Derfor er det vanskelig å komme med generelle råd som passer alle, men her er fem ting du bør tenke gjennom når du jobber med bærekraft:
1. Hva holder du egentlig på med?
Det er vanskelig å vite veien dit man skal, hvis man ikke vet hvor man er. Derfor er en god nullpunktsanalyse viktig. Hva tenker kundene om dere når det gjelder bærekraft? Hva tenker de ansatte? Hvilke mål har dere med arbeidet? Å forstå bedriftens verdiskaping og merkevare er avgjørende for et godt resultat.
2. Vær åpen og gjennomsiktig
Et godt bærekraftprosjekt er et åpent bærekraftprosjekt. Inviter derfor samarbeidspartnere og andre som kan bidra, inn i prosessen. På den måten oppnår du engasjement og en felles front, samtidig som du får hjelp til å gjennomføre det som i noen tilfeller kan være en krevende prosess.
3. Involver de ansatte
Som i alt endringsarbeid er det viktig at folk ikke føler at de får ting tredd nedover hodet på seg. Ta derfor de ansatte med på råd og involver dem i arbeidet. De har ofte viktig innsikt som gjør hele prosessen mer effektiv og målrettet.
4. Tenk innovasjon
En voksende global middelklasse kombinert med stadig knappere ressurser forteller at god bærekraft handler om effektivitet og innovasjon. Det sentrale spørsmålet må være: Hvordan kan jeg bruke ressurser bedre ved å tenke nytt og bærekraftig?
5. Hold deg oppdatert
Ekspertene spår at førti prosent av alle selskaper vi kjenner i dag, vil være overflødige om ti år, og at de første som ryker, er de som ikke følger med i timen. Derfor er det å holde seg oppdatert og hyppig evaluere egen bærekraft viktig strategisk arbeid.
Et godt sted å begynne
Grønt Punkt Norge har mer enn 6500 medlemmer, som til sammen står for om lag 85 prosent av all emballasjen på markedet. Disse har tatt et viktig steg mot bedre bærekraft for sin bedrift ved å la oss samle inn og gjenvinne plast, papp og metall for dem. Kanskje er dette også et godt sted å begynne for din bedrift?
Ta gjerne kontakt med oss i Grønt Punkt for å få flere tips og råd om hvordan din bedrift kan bli mer bærekraftig. Ring oss på 22 12 15 00 eller send en mail til post@grontpunkt.no.
Av Terje Elvsaas, kommunikasjonsrådgiver i Grønt Punkt Norge
Se hvem Grønt Punkt Norge er på bare 3 minutter:
Kilder for denne saken:
Big Future - fremtidsforskning
FN-sambandet: Om FN bærekraftsmål
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.