Returselskapet Plastretur AS skal gjenoppta egen drift i 2023. For medlemmer vil ikke endringen ha noen praktisk betydning.
I mars ble det kjent at Plastretur AS skal ta over egen drift fra 1. januar 2023, og at det i den forbindelse søkes etter ny administrerende direktør. Selskapet som i oppstarten vil bestå av totalt seks ansatte, skal håndtere innsamling og gjenvinning av plastemballasje.
Grønt Punkt Norge skal fortsette å sørge for finansieringen av returordningene for alle emballasjeslag, slik de har gjort i 25 år. Det betyr at medlemmer skal fortsette å rapportere og ta produsentansvaret gjennom Grønt Punkt Norge.
Siden 2008 har Grønt Punkt Norge driftet innsamling og gjenvinning av plastemballasje på vegne av Plastretur. Når returselskapet nå skal sørge for denne driften selv, innebærer det at de fem ansatte i gjenvinningsavdelingen i Grønt Punkt Norge vil overføres til selskapet. Her vil de ivareta nedstrømsløsningene for plast, på samme måte som tidligere. Endringen innebærer dermed at Plastretur selv vil ha ansvaret for avtaler og forhandlinger med kommunale og private innsamlere, transport, videreforedling av plastemballasjen og rapporteringen til miljømyndighetene.
– Målet er at denne endringen skal være så lite merkbar som mulig for både våre medlemmer og innsamlere i kommuner og næringsliv. Dette er på mange måter bare en intern organisasjonsendring som skal gjøre oss bedre organisert for å nå de krevende gjenvinningsmålene vi står overfor, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge. Plastretur vil være samlokalisert med Grønt Punkt Norge på Skøyen.
Endringen av drift i Plastretur kommer få måneder etter at det ble kjent at returselskapet planlegger for et nytt norsk finsorteringsanlegg for plast. Beslutningen om anlegget og driftsendringen tas av eierne i Plastretur.
– Skal vi møte de ambisiøse kravene til økt materialgjenvinning av plast, er vi avhengig av å tenke annerledes. Vi ønsker derfor å etablere et eget sorteringsanlegg i Norge, og ser at det i den forbindelse vil være fornuftig at også Plastretur får egen drift, sier fungerende styreleder Jens Olav Flekke i Plastretur. Han påpeker samtidig at selskapet er avhengig av politiske rammevilkår som gjør en slik investering fornuftig i et langsiktig perspektiv.
Målet er at returselskapet med en egen administrerende direktør skal videreutvikle effektive driftsmodeller, og i enda større grad jobbe for å påvirke rammebetingelser som møter myndighetenes krav og morgendagens mål for betydelig økt innsats med materialgjenvinning av plast.
Grønt Punkt Norge- familien
Plastretur AS er et av fem returselskap som eier Grønt Punkt Norge AS. De andre eierne er Norsk Metallgjenvinning, Sirkel Glass, Norsk Resy og Norsk Returkartong. Norsk Metallgjenvinning, Sirkel Glass og Norsk Resy drifter i dag innsamling og gjenvinning av sine materialslag. Driftsendringen av Plastretur vil derfor føre til en mer helhetlig organisasjonsstruktur i Grønt Punkt Norge-familien.
Grønt Punkt Norge skal fortsette å ivareta et enkelt og robust produsentansvarssystem for all emballasje. Selskapet skal også fortsette å videreutvikle verktøy som forebygger avfall og gjør medlemsbedriftene bedre i stand til å ta gode emballasjevalg med høy gjenvinnbarhet. Grønt Punkt Norge vil også fortsette å drifte de samme kommunikasjonsaktivitene som tidligere.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.