Sammen med 21 ulike kommuner og IKS, besøkte Plastretur nylig et nederlandsk avfallsselskap, som har både grovsortering og finsortering av plast ved samme anlegg.
Totalt 37 personer deltok på årets kommunesamling i regi av Plastretur. Til sammen var det deltakere fra 21 ulike kommuner og IKS, i tillegg til representanter fra Grønt Punkt Norge, Tomra og returselskapet.
– Den årlige kommuneturen har blitt arrangert i en årrekke og er en viktig arena for oss. Ved å samle lokale innsamlere fra hele landet over to dager, kan vi utveksle erfaringer, ha gode diskusjoner og samtidig lære noe nytt, sier Kristian Nordby som er prosjektleder kommuner i Plastretur.
Årets tur gikk til Amsterdam og Heerenveen. Første dag bestod av faglig innhold med presentasjoner fra Plastretur, Grønt Punkt Norge og Tomra. I tillegg fikk Erik André Sølberg (Retrans midt AS) og Ingjerd Bunkholt (TRV) presentert siste nytt fra SESAM (sentralt ettersorteringsanlegg i Midt-Norge) og Roy Ulvang fra Østfold Avfallssortering IKS ga status på deres planlagte grovsorteringsanlegg.
I tillegg til presentasjoner ble det tid til spørsmål og diskusjoner.
– Myndighetenes gjenvinningsmål er krevende for alle i avfallsbransjen, fra emballasjeprodusenter til returselskap. Derfor er det viktig at vi samarbeider godt i hele verdikjeden, sier Nordby.
På samlingens andre dag ble det arrangert besøk til et av anlegget til avfallsselskapet Omrin. De er eid av 35 nederlandske kommuner og mottar husholdningsavfall fra til sammen 1,6 millioner mennesker, fordelt i ulike deler av landet. På anlegget Ecopark De Wierde i Heerenveen har avfallsselskapet et grovsorteringsanlegg og finsorteringsanlegg for plastemballasje.
I likhet med Norge har også nederlandske kommuner ulike systemer for innsamling av avfall. Ved Omrin sitt anlegg behandler de derfor både plastemballasje som er kildesortert av forbruker og plast som er grovsortert fra restavfallet.
I 2022 behandlet Omrin totalt 395 kilo husholdningsavfall per innbygger. Av dette var 214 kilo kildesortert avfall og 193 kilo restavfall som ble grovsortert. Ifølge det nederlandske produsentansvarsselskapet Nedvang, så er den nasjonale gjenvinningsgraden på plastemballasje 46 prosent i Nederland.
I tillegg til besøket hos Omrin, fikk deltakerne se gjenvinneren Morssinkhof Plastics sitt anlegg, som ligger på samme industrifelt. Her gjenvinnes mye av plastemballasjen som har blitt sortert hos Omrin.
Hos Morssinkhof går plastemballasjen gjennom en gjenvinningsprosess som består av granulering, kaldvask, fargesortering og varmvask. Det gir selskapet til slutt en høyverdig resirkulert råvare som blant annet blir brukt av selskaper som Nivea, Unilever og IKEA.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.