Mange mangler bare informasjon om mulighetene for gjenvinning av EPS, mener BEWiSynbras kommunikasjonssjef. Dette vil bedriften gjøre noe med.
BEWiSynbra er en familiebedrift med sine røtter fra Frøya. De er totalleverandør av næringsmiddelemballasje, teknisk emballasje og byggesystemer. De er også svært opptatt av at den emballasjen de produserer skal gjenvinnes.
Et av materialene BEWi produserer mye av er ekspandert polystyren, EPS, som på folkemunne gjerne kalles isopor i Norge (et varemerke eiet av Brødr.Sunde), derfor har de også alltid tatt ansvar for gjenvinning av denne emballasjen.
Markeds- og kommunikasjonssjef i BEWiSynbra, Christian Larsson, tror mange glemmer verdien EPS kan ha som materiale.
– EPS er et fantastisk materiale som består av hele 98% luft. Den er isolerende, støtdempende og ideell for transport av blant annet fisk, annen mat og TV-apparater. Vi varmer også våre nære og kjære med EPS som isolering både i hjemmet og andre bygninger, sier Larsson.
Han presiserer at gjenvinning avhenger av kunnskap om hvordan og hvor.
– Alle former for EPS kan gjenvinnes. Vi har et samarbeid med det polske resirkuleringsselskapet Remondis hvor vi komprimerer cirka 2500 tonn fiskekasser i samarbeid med fiskeforedling-selskapet Morpol. De komprimerte fiskekassene ekstruderes til polystyren (PS). Resirkulert PS kan blant annet behandles videre til ekstrudert polystyren (XPS) - et materiale som egner seg ypperlig til konstruksjoner der det stilles høye krav til solide gulv og underlag. Gjennom ytterligere en ekstrudering på vår fabrikk i Finland, produseres EPS, og sirkelen sluttes.
BEWiSynbra har satt i gang tiltak for å øke kunnskap om gjenvinning av EPS. Initiativet kalles "Use-ReUse", som er et konsept som skal øke bevisstheten om fordelene ved å resirkulere EPS - både blant bedrifter og folk flest.
– Miljøspørsmål og bærekraft står høyt på vår agenda. Befolkningen generelt og bransjefolk er kanskje ikke klar over mulighetene gjenvinning av EPS gir. Vi ønsker å etablere og dele denne kunnskapen som viser at gjenvinning fører til mindre utslipp, mindre avfall i naturen og bedre utnyttelse av ressurser. EPS som materiale er et bra valg hvis det håndteres korrekt, avslutter kommunikasjonssjefen.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.