Hva er din unnskyldning?

 

Dårlige unskyldninger

«Det er for mye dilldall»

Vi hører dessverre mange unnskyldninger for hvorfor man ikke gidder å kildesortere. Noen er litt morsommere enn andre. Her har vi samlet en del av de som kom da vi spurte folk hvorfor de ikke kildesorterer. 

«Jeg bruker ikke emballasje»

Er du av dem som har mulighet til å ikke bruke emballasje når du handler? Topp! Det er imponerende. For veldig mange av oss er det imidlertid vanskelig og kanskje umulig. Svært mange produkter krever også emballasje som sørger for at de ikke blir ødelagt under transport til butikken. Er du av dem som er avhengig av emballasje for å få matvarene dine hjem? Du trenger ikke ha dårlig samvittighet - i hvert fall hvis du sørger for at emballasjen blir resirkulert. 

«Det er ikke noe system»

Vi har spurt folk hvorfor de ikke kildesorterer, og vi synes unnskyldningene deres er ganske dårlige!

En av begrunnelsene for ikke å sortere plastemballasje er at «det finnes ikke noe system».

Dette er beviselig helt feil, alt som sorteres av deg blir tatt forsvarlig hånd om. Samtlige bedrifter som selger emballerte produkter i Norge er forpliktet til å være medlem i et godkjent returselskap og betale et miljøgebyr (vederlag) for at emballasjen samles inn og gjenvinnes. Dette gjør de gjennom Grønt Punkt Norge, og vi finansierer innsamlingen i din kommune, og gjenvinningen etterpå.

Plastemballasjen du sorterer blir fraktet til anlegg som skiller de ulike plasttypene fra hverandre. Deretter granuleres plasten slik at den kan brukes som råvare i nye produkter og ny emballasje.

Resirkulert plast kan blant annet bli til tannbørster, tanker, rør, blomsterpotter og plastposer.

«Det er så mye jobb!»

«Det er så mye jobb!»

Er det egentlig så mye jobb å kildesortere avfallet ditt?

For deg er det kanskje litt mer jobb enn å bare kaste det rett i restavfallet, men hvilken nytte får det der? Det er i alle fall langt mer jobb å utvinne nye råvarer hver eneste gang vi skal produsere noe nytt. Er det ikke fantastisk å tenke på at når du legger juicekartongen i riktig dunk, så kan den gjenoppstå som en pizzaeske.

For visste du at: 

  • Når vi gjenvinner kartong bruker vi om lag  ¼ av energien i forhold til produksjon fra nytt trevirke.
  • Fibrene i drikkekartong kan gjenvinnes både seks og sju ganger.  
  • 760 resirkulerte aluminiumsbokser kan bli til en sykkel.
  • En gjenvunnet makrell i tomat-boks sparer co2 tilsvarende 1,5 km bilkjøring.
  • Årlig gjenvinning av drikke- og emballasjekartong sparer nok energi til å kjøre el-sykkel Oslo-Paris 18 millioner ganger. 
  • 12 milliarder liter varmtvann kan varmes opp med den energien vi sparte ved å gjenvinne all plastemballasje i fjor. 
  • Årlig gjenvinning av husholdningsplast gir energi til å lage 10 milliarder kopper kaffe

 

«Det er så dyrt»

«Det er så dyrt»

Kontinuerlig måler vi hvor flink Norges befolkning er til å kildesortere, og eventuelt hvorfor de ikke kildesorterer. I filmene har vi plukket ut fire unnskyldninger, men vi får mange rare og dårlige:

«Jeg drikker ikke melk»

Det er ikke bare melkekartonger som er drikkekartong. Juice, youghurt, hakkede tomater, sjokoladepudding og bønner er blant det som også kommer i drikkekartong.

«Mener det er feil å bruke varmt vann og strøm for å vaske dette.»

Det holder å skylle med litt kaldt vann før du legger det i papirinnsamlingen.

«Det blir et tiltak, og vi er vel generelt for late.»

Det er en ærlig sak å si man er for lat, men det er ingen god unnskyldning. Skaff deg et godt tilgjengelig system, så er det ikke tiltak. Dessuten er det en av de enkleste tiltakene du kan gjøre for miljøet vårt.

«Fordi jeg ikke gidder å ha flere søppelbokser»

En stor eller flere og mindre tar like stor plass, og mengden avfall du har er den samme. Vi opplever at kildesortering faktisk gir motivasjon til å redusere avfallet, og at totalmengden dermed blir mindre.

 

Hvordan skal vi møte slike dårlige unnskyldninger? 

«Jeg må kjøre rundt og lete»

«Jeg må kjøre rundt og lete»

All metallemballasje skal resirkuleres. Hvor du skal levere den kan variere fra kommune til kommune, så det er lurt å sette seg inn i hvordan du skal gjøre det der du bor. Også tomme og drypptørre malingspann bør leveres inn isteden for å hamstres i kjeller og garasje. Sjekk hvor på sortere.no.

Gå til toppen