qgsgpblhkzmzmsxsfzil.jpg

Verdens skolemelkdag: Hvit ernæring og grønn læring

I dag feires skolemelken over store deler av verden. I Norge lærer barn ved om lag 2200 grunnskoler også en viktig lekse om kildesortering.

Fire av fem skoler leverer melkekartonger til gjenvinning. Som regel er det barna selv som får ansvaret for å skylle, brette og stappe kartongene. Foto: Melk.no

I dag feires skolemelken over store deler av verden. I Norge lærer barn ved om lag 2200 grunnskoler også en viktig lekse om kildesortering.

Verdens skolemelkdag er en FN-initiert merkedag som skal sette godt matvett på skolemenyen. For norske skolebarn stopper imidlertid ikke læringen med ernæringen.

– I Norge bruker vi skolemelkordningen også til å lære barn om kildesortering og gjenvinning. Vi ønsker at norske barn skal få inn gode miljøvaner med skolemelken. Da øker sjansen for at de blir miljøbevisste også i voksenlivet, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Miljølærerne Knutsen & Ludvigsen

Om lag 96 prosent av norske grunnskoler har en abonnementsordning på skolemelk. Fire av fem skoler leverer melkekartongene til gjenvinning. Som regel er det barna selv som får ansvaret for å skylle, brette og stappe kartongene.

I år er to barnefavoritter gjennom flere generasjoner hentet inn for å innprente gjenvinningsbudskapet i elevene, nemlig Knutsen & Ludvigsen.

– Jeg mener vi må heve blikket fra søppelkassa, problemet er jo så mye større. Men for ungene er det bra å konkretisere og lage klare regler. Det pedagogiske er viktig her, sier Øystein Dolmen, bedre kjent som Knutsen.

Holder foreldrene i øret

Knutsen & Ludvigsen-filmen ble nylig sluppet på kino, og parallelt med dette har Dolmen sammen med LOOP Miljøskole laget et eget, gratis hefte om kildesortering og gjenvinning tilpasset både barneskoler og barnehager.

– Barn er også flinke oppdragere. De gode kildesorteringsvanene de lærer i barnehagen og på skolen tar de med seg hjem, og her har mange foreldre mye å lære, sier Terje Eckhoff, prosjektleder i LOOP Miljøskole.

(Av Henning Poulsen, Pressenytt)

Bildetekster:

KNUTSEN. I år skal Knutsen & Ludvigsen – her ved Øystein Dolmen – lære skolebarn å skylle, brette og stappe melkekartonger. Foto: LOOP Miljøskole

SKYLL, BRETT, STAPP. Fire av fem skoler leverer melkekartonger til gjenvinning. Som regel er det barna selv som får ansvaret for å skylle, brette og stappe kartongene. Foto: Melk.no


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.